Rollason D.31
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
zacatecnik
- Reakce: 1
Re: Rollason D.31
Dobry den, stavim tento model a jako zacatecnik mam problem "cist" planek - prosim, co ma byt v cervene vyznacenem prostoru na prilozenem obrazku?
- Přílohy
-
- podvyskovkou.jpg (198.78 KiB) Zobrazeno 7981 x
0
-
zacatecnik
-
zacatecnik
Právě barvím tento model, prosím o radu, co je špatně. Nelíbí se mi výsledek - jak je to flekatý, v barvě zůstávají bublinky (vzniká při natírání, v samotné barvě po míchání nejsou). Barveno Gunze H, první vrstva neředěná, druhá vrstva ředěná vodou (cca 1:1).
Ještě popíšu celý postup potahování, jestli je správně?:
Kostra přebroušena, nelakována, přilepení modelspanu naředěným Herkulesem (cca 33%), vypnutí potřebných míst vodou, nakroucení negativu křídla nad párou, znovu vypnutí vodou, dvakrát přelakování ředěným zaponovým lakem (cca 25%), mezitím lehký přebroušení.
Poté jsem chtěl zkusit povrchovou úpravu tou barvou a zjišťuju, že mi to vůbec nejde - mám to až moc naředěný? Nebo by se ty barvy neměly vodou ředit vůbec? (jsou water based, tak jsem si myslel, že by to mělo jít) Mám špatnej štětec, že dělá ty bublinky? (dobře jsou vidět na přiložený fotce u náběžný hrany výškovky)
Předem díky za jakýkoliv postřeh.
Ještě popíšu celý postup potahování, jestli je správně?:
Kostra přebroušena, nelakována, přilepení modelspanu naředěným Herkulesem (cca 33%), vypnutí potřebných míst vodou, nakroucení negativu křídla nad párou, znovu vypnutí vodou, dvakrát přelakování ředěným zaponovým lakem (cca 25%), mezitím lehký přebroušení.
Poté jsem chtěl zkusit povrchovou úpravu tou barvou a zjišťuju, že mi to vůbec nejde - mám to až moc naředěný? Nebo by se ty barvy neměly vodou ředit vůbec? (jsou water based, tak jsem si myslel, že by to mělo jít) Mám špatnej štětec, že dělá ty bublinky? (dobře jsou vidět na přiložený fotce u náběžný hrany výškovky)
Předem díky za jakýkoliv postřeh.
0
-
zacatecnik
-
discobolos
- Reakce: 15
Skoro vše je v pořádku. Jen před potahováním je dobré nalakovat kostru zředěným nitrolakem (já používám napínací, ale je to celkem jedno). V případě lepení papíru nitrolakem kostra tolik "nepije" a lépe se to lepí. Při použití jiného lepidla s obsahem vody (tvůj případ) zase kostra účinkem vody tolik nenabobtná a navíc se ani tolik nekroutí.
Další kroky jsou v pořádku, až na ten poslední. Natírat barvu lze, ale zpravidla výsledek nebývá nejlepší. Navíc bílá barva je nejhorší. Špatně kryje a je zpravidla těžká (obsahuje často olovo). Proto drtivá většina maketářů barvu stříká. Ale u bílé barvy může být i nástřik trochu oříškem.
Škoda, že sis nevybral jinou barevnou variantu.
Obecně čím je barva tmavší, tím snáze dosáhneš jednolitějšího barevného povrchu.
U Turbulenta je spousta pěkných fotek:
http://www.airliners.net/search/photo.s ... entry=true
D
Další kroky jsou v pořádku, až na ten poslední. Natírat barvu lze, ale zpravidla výsledek nebývá nejlepší. Navíc bílá barva je nejhorší. Špatně kryje a je zpravidla těžká (obsahuje často olovo). Proto drtivá většina maketářů barvu stříká. Ale u bílé barvy může být i nástřik trochu oříškem.
Škoda, že sis nevybral jinou barevnou variantu.
Obecně čím je barva tmavší, tím snáze dosáhneš jednolitějšího barevného povrchu.
U Turbulenta je spousta pěkných fotek:
http://www.airliners.net/search/photo.s ... entry=true
D
0
No hochu, co napsat. Gunze nejsou barvy na štětec ale pouze na stříkání, jakoukoliv barvu nanášet štětcem na potah modelu dopadne bohužel špatně. v tomto případě bych volil papír obarvený třeba jen tuší.
0
Potvrzuji, Radkova slova. Když jsem si poprvé kupoval Gunze H a v prodejně jsem prodavači říkal, že to chci natírat štětcem, tak jsem dostal vynadáno a navíc mi ty barvy neprodal s tím, že jich je pro mě škoda!
. Koukal jsem jak puk...
Druhá věc je, že ty barvy nemůžeš ředit vodou, ale minimálně lihem, nejlépe originál ředidlem. O tom se tady na fóru též několikrát psalo.
Taky záleží, jaká je Tvoje představa o konečném vzhledu povrchové úpravy.
Moje zkušenost je, že bílá (Gunze a Tamyia) kryje například lépe než červená a žlutá. Hodně pomůže podbarvení kostry.
Svoji metodu se štětcem ale nezavrhuj, určitě bys ji mohl použít u stírané kamufláže u Fokkerů.
.
M.
Druhá věc je, že ty barvy nemůžeš ředit vodou, ale minimálně lihem, nejlépe originál ředidlem. O tom se tady na fóru též několikrát psalo.
Taky záleží, jaká je Tvoje představa o konečném vzhledu povrchové úpravy.
Moje zkušenost je, že bílá (Gunze a Tamyia) kryje například lépe než červená a žlutá. Hodně pomůže podbarvení kostry.
Svoji metodu se štětcem ale nezavrhuj, určitě bys ji mohl použít u stírané kamufláže u Fokkerů.
M.
0
-
zacatecnik
Mockrát děkuju všem za odpovědi! Myslel jsem si, že stříkání má určitě lepší výsledek než štětec, ale jde to obojím…
Každopádně jak se znám, tak i kdyby mě prodavač varoval, tak bych mu beztak nevěřil a zkusil to natřít:) Ale už jsem poučen…
Každopádně jak se znám, tak i kdyby mě prodavač varoval, tak bych mu beztak nevěřil a zkusil to natřít:) Ale už jsem poučen…
0
-
zacatecnik
A když se podbarvuje kostra, tak jde barva přímo na balsu nebo se předtím ještě nalakuje?
0
Na podbarvení používám barvy Vallejo MODEL COLOR, ty jsou na štětec a ředitelné vodou. Chci ale upozornit, že smyslem podbarvení není nanést na kostru dokonale krycí vrstvu ale naopak jemnou ušudlanou nedokonale natřenou prosvítající vrstvu, především nám jde o utlumení světlé balsy. Barvu pak přelakuji lepicím lakem aby se papír dobře chytil ( nitrolak tento akryl nenarušuje). Barvu nanáším jen na styčné plochy s papírem a tam kde jsou třeba znaky tak i pod ním příslušné odstíny. Názorně to ukážu u stavby DH6 zde na foru.
0