Trnávka 2013

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
discobolos
Reakce: 15

Re: Trnávka 2013

Příspěvek od discobolos » 12 zář 2013 18:58

Výborně, už mám tak potvrzeno, že budeme určitě alespoň dva soutěžní účastníci :lol: :lol: :lol:
Bohužel každý v jiné kategorii :cry:
Nebo už máš, Martine, Bonzo hotové?

Dnes jsem byl u hlavního sponzora pro ceny a bude opět o co usilovat :), mám jich celkem dost.
D
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 12 zář 2013 19:00

Pokud mi projde šemík na STK tak mě tam máš taky ;)
A když neprojde, nepustím Taziho ze zahrady dokud mě nenaloží :lol:
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 12 zář 2013 20:46

Neboj Dušane, Bonzo jsem včera dolepil do letuschopného stavu, ještě to chce pár kosmetických úprav, ale nic zásadního. Jen jsem opravdu zvědavej, jak to bude s tím letem, pistacio má větší vrtuli, než dvacetina .-). M.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 14 zář 2013 19:10

Tak jsem zvědavý na počasí....
Podle Seznamu a meteorkářů nic moc nejbližší čtyři týdny :?
http://www.novinky.cz/domaci/313320-a-j ... stivo.html
Ale podle lokálních snad bude líp.... ;)
http://pocasi.seznam.cz/novy-jicin#district
Zřejmě si budeme muset najít tu předpověď, která se nám bude nejvíc líbit :D
Windguru zatím ukazuje jen do středy.
Ale jak znám Dušana, on už to zase nějak s tím počasím zařídí 8-)
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 14 zář 2013 20:45

No uvidime. Zatím předpověď tak napůl příznivá.
Viz obrázek (letiště Mošnov je na dohled)
predpoved.jpg
predpoved.jpg (93.79 KiB) Zobrazeno 6440 x
0

Steve

Příspěvek od Steve » 14 zář 2013 21:16

Problém je zejména vítr a déšť.
Tři metry s nárazy do šesti by byly ještě (snad) přijatelné, i když to žádné terno není, zejména kvůli lesíkům okolo...
Ale vypadá to, že by mělo foukat jako loni, stejným směrem. Doufejme že míň ;)
A na déšť to nevypadá, ale týden předem....no uvidíme.
Teplota bude vadit spíš gumičkám, ale kdyby pršelo nebo dul vichr, tak by to vadilo všem, takže to na tom vidím pozitivní ;)
Nakonec - stejně s tím nic neuděláme a na jízlivé řeči potom, co mohlo být jinak jsme už zvyklí, že? :D
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 14 zář 2013 23:47

Pro účastníky mám dobrou zprávu.
Dalším sponzorem se stala firma SFA-models, která věnovala své krásné plánky.

Radku díky.
Dušan
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 15 zář 2013 00:07

Pomalu se mi rojí přihlášky, takže pár se nás určitě sejde. Dokonce to vypadá, že se konečně objeví někteří, kteří u nás ještě nebyli :) .
D
0

Lubomir Koutny
Reakce: 38

Příspěvek od Lubomir Koutny » 15 zář 2013 17:49

Před týdnem jsem pořadateli MRD psal mail a posílal kopii z Windguru o předpovědi síly větru na neděli 8.9. Ráno 2-5 m/s, v poledne 5-8 m/s, nárazy 10. Doporučoval jsem tři možnosti přesunu termínu : 1. Na sobotu 7.9. kdy předpověď slibovala sílu větru poloviční. 2. Na pátek 6.9. odpoledne, kdy mělo být prakticky bezvětří. 3. O týden později, což je dnes a dopoledne bylo úplné bezvětří. Tom to odmítl a doufal v zázrak, jaký se stal na OPENSCALE 2013. Zázrak se nekonal. Letovou část MRD pak Pavel Vysočan celkem výstižně nazval MASAKR
Předpověď na letošní Trnávku není tak hrozná jako ta loňská 2 -5 m/s je sice dost, ale pokud není turbulence za kopci, tak se to dá zvládnout. Samozřejmě, že bych byl raději, pokud by Dušan akceptoval mou prosbu o přesun termínu, například dnes by to bylo ideální. Bohužel 21.9. to je také termín konání Mistrovství ČR mládeže v Senici u Olomouce, kde létají hoši z mých dvou kroužků a také tam mám dělat team managera JMK. Jedním zadkem jaksi nelze sedět na dvou židlích. Takže přeji všem minimaketrářům, aby se Trnávka vydařila.
Na téma počasí zde již nějaké debaty byly. Každý mohl sám posoudit, kdo měl pravdu a kdo jen kalil vodu. Dovoluji si přiložit na téma počasí svůj krátký článeček, za který jsem od redakce ČT dostal zlaté pero :

Počasí
18. března 2008 v 13:33 | Koutný
Jako malý chlapec jsem vyrůstal na vesnici. Švábenice leží na rozhraní rovinaté Hané a pahorkatiny Chřiby asi na půl cesty mezi Vyškovem a Kroměříží. Dědeček byl sedlák a jako takový byl velmi závislý na počasí a proto je pečlivě sledoval a dobře mu rozuměl. Jednou o prázdninách jsme sváželi obilí z pole. Na západě byla perfektně vidět Drahanská vrchovina tak, že jsem mohl rozeznat každý strom, na severo-východě pak byl vidět Hostýn. Říkám : "Dědo, to krásné počasí, to asi vydrží až do konce prázdnin". Děda se podíval na obě strany a řekl: "Když dobře vidíš Hostýn a každý strom nad Drysicemi, pak do tří dnů bude pršet".
Přijeli jsme domů a u večeře jsem si vzpomněl na rozhovor o počasí, postěžoval jsem si babičce, že děda slibuje do tří dnů déšť. Ta řekla, že to asi bude pravda, ale že se půjdeme podívat na měsíček. "Podívej jaké je velké kolo kolem měsíce, on ten déšť asi ani ty tři dny nebude čekat a přijde dříve!" A měla pravdu, druhý den odpoledne začalo pořádně pršet.
Jiný případ : byli jsme na řepě daleko v polích na sever od vesnice. Na jiho-východě byla černá mračna a občas se tam i zablýsklo. Říkám : "Dědo honem domů, nebo zmokneme"! Děda však zůstal klidný, že tady pršet vůbec nebude, možná spadne pár kapek ve vesnici, ale celé to šlo bokem, z toho směru nic nehrozí. A opět měl pravdu. Předpovídat pro naši obec počasí na tři dny dopředu mu mimo jiné pomáhalo i jeho revma, kratší předpověď pak pozorování chování vlaštovek, mravenců a včel. Bylo to naprosto spolehlivé a bezchybné.
Něco jsem od něj pochytil a doma na vesnici by mi to asi také dobře šlo. Od šestnácti let jsem však V Brně, tady přírodu a počasí dost ovlivňuje průmyslová činnost a odpadní teplo. Jako student jsem se přihlásil do aeroklubu a mimo jiné absolvoval i celou teorii pro motorové létání, kde byl i předmět meteorologie. Tam jsem se dověděl něco o isobarách, teplé a studené frontě a směru větru s tím souvisejícím... Za těch padesát let strávených V Brně jsem již také něco odpozoroval. Například, že často před příchodem fronty se na nějakých pár hodin uklidní vítr. Naopak po přechodu studené fronty celkem logicky následuje silné studené severo-západní proudění, které pak po dvou dnech zeslábne až do úplného uklidnění a vítr se pak v létě otáčí na pro Brno již tradiční jihovýchodní.
Posledních dvacet let pořádáme na letišti Brno-Medlánky velkou mezinárodní soutěž leteckých modelů nazvanou OPENSCALE. Právě dlouhodobé sledování zdejšího počasí mne přesvědčilo o tom, že nejstabilnější počasí za celý rok je zde asi tak týden před Methardem. Proto termín naší soutěže je vždy poslední víkend v květnu. Naše malé modely jsou velmi choulostivé na vítr, ten jim vůbec nesvědčí. Bylo to asi před deseti roky, tehdy jsem pracoval v ABB a můj kolega byl pilot horkovzdušných balonů. Byl pátek před OPENSCALE, kolega volal na METEO letiště Tuřany, jaké bude počasí o víkendu a hlavně jak to bude s větrem, zda budou moci s balonem létat. Celý rozhovor pustil nahlas : "Na nějaké létání zapomeňte. Bude čerstvý vítr 8-12 m/s, který při přechodu fronty zesílí přes 20 m/s." Říkám, ať se jej zeptá, zda před tou frontou nebude nějakou dobu bezvětří. Ale kolega již vše ukončil, ať si prý s takovým dotazem zavolám sám, pro něj je to jasné - pojede na chatu. Zavolal jsem tedy na METEO sám a zeptal se, zda před tou frontou nebude nějakou tu hodinu slabší vítr, nebo dokonce bezvětří ? Odpověď byla důrazná :Člověče, kde jste na takové blbosti byl ? Snad jste to slyšel čerstvý vítr 8-12 m/s, který při přechodu fronty zesílí přes 20 m/s." Říkám dobře, ale těsně před frontou to často zeslábne, my potřebujeme tak dvě hodiny aby to moc nefoukalo. Přijeli lidé z Francie, Anglie, USA a Japonska, já jim nemohu říci, hoši dnes a zítra to bude moc foukat, tak to odložíme o týden" Odpověď byla, že mám smůlu a ať to celé zruším.
V sobotu ráno byla modrá obloha a úplné bezvětří, to však probíhalo statické bodování maket v hotelu Neptun na přehradě. V poledne jsme se přesunuli na Medlánky, jdu se dohodnout s řídícím létání na místě startu, abychom nerušili plachtařský provoz. Ten mi říká, ať na nic nečekáme a hned vše odlétáme dokud je to nádherné počasí, než sem přijdou bouřky, na Vysočině již prší ! Začali jsme tedy létat za nádherného bezvětrného počasí a to vydrželo až do 18 hodin, kdy jsme pro sobotu končili. Při odklízení stolů a židlí pro časoměřiče již začal čerstvý vítr a přes noc byly silné bouřky. V neděli ráno bylo opět nádherné počasí, modrá obloha a naprosté bezvětří, které vydrželo až do poledne. Zkrátka ideální podmínky pro létání.
V pondělí jsem přišel do práce a ptám se kolegy jak bylo na chatě. Nikdy před tím jsem neslyšel toho, jinak slušného člověka, tak sprostě nadávat, samozřejmě na toho meteorologa. Říkám, ať to řekne přímo jemu, ale on že ne, že ho bude ještě vícekrát potřebovat. Tak jsem řekl, že takového vola na nic již nikdy potřebovat nebudu a proto mu zavolám. Představil jsem se a zeptal jsem se ho, zda si pamatuje na náš páteční rozhovor o počasí, především pak o síle větru na víkend. On, že jo a co má být? Tak jsem mu zopakoval jak on odpověděl na můj dotaz o možnosti bezvětří, nebo slabého větru před tou frontou. Ten odborník mi řekl, že jo a co má být? Tak jsem mu řekl, že na Medlánkách bylo po oba dva dny bezvětří oproti tomu, co on předpovídal, můj dědeček nestudoval na universitě, byl jen obyčejný sedlák, neměl k dispozici žádné celosvětové přehledy, meteorologické radary, natož družice, on měl jen své revma a zkušenost, k ní zdravý selský rozum. Dědeček však na rozdíl od tohoto odborníka však vždy správně na tři dny dopředu věděl jaké bude místní počasí. Kdežto on profesionál, se všemi těmi drahými pomůckami umí úplné hovno a je proto i zadarmo drahý, on si však za to nechává platit. Pochopitelně, že mne nenechal domluvit a práskl telefonem. Pak tedy nakupujte u odborníků !!!

Ing. Lubomír Koutný
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 16 zář 2013 18:27

Ono je to s tou předpovědí složité.
Když jsem naposledy umisťoval obrázek z WindGURU, mělo v sobotu foukat 2,5-3,6 m kolem 11 hod.
Včera se to vyšplhalo v tutéž dobu na 4,8-5,6, dneska tam píšou 2m/s :) .
Dle předpovědi z minulého týdne mělo být lépe v neděli, stejně jako při včerejší předpovědi, dnes je tomu naopak a v neděli prý bude foukat těch 3,5m/s (v sobotu 2m/s).
Pak posouvej podle toho termín soutěže :evil:
D
0

Lubomir Koutny
Reakce: 38

Příspěvek od Lubomir Koutny » 16 zář 2013 21:00

Máš pravdu, ono se to mění. Záleží také na co se díváš. Letiště Mošnov je od vás ani 5 km a má tam :

Weather Ostrava
49.8°/18.3° 214m

Sat .... ............ Sun
21.09 .. .............22.09

16 °C ,..............17 °C

6 m/s ..............4 m/s
10 m/s ..............9 m/s

Pokud by to mělo být pravda, tak vás potěš Pánbůh ! To by bylo jako na Drncovi...

Já více věřím Wundguru, ten uvádí slabší hodnoty, ale i ten předpovídá slabší vítr až na neděli !
V sobotu má tam Ostrava 3 - 5 m/s a v neděli 2 - 4 m/s . U vás na kopečku to asi bude trochu silnější...
Ale windguru pro Mošnov 2 - 5 m/s a v neděli 2- 4 m/s
0

Steve

Příspěvek od Steve » 16 zář 2013 23:49

Lubomir Koutny píše:
Pokud by to mělo být pravda, tak vás potěš Pánbůh ! To by bylo jako na Drncovi...

Já více věřím Wundguru, ten uvádí slabší hodnoty, ale i ten předpovídá slabší vítr až na neděli !
V sobotu má tam Ostrava 3 - 5 m/s a v neděli 2 - 4 m/s . U vás na kopečku to asi bude trochu silnější...
Ale windguru pro Mošnov 2 - 5 m/s a v neděli 2- 4 m/s
Windguru 16.9.2013.jpg
Windguru 16.9.2013.jpg (107.51 KiB) Zobrazeno 6748 x
0

Odpovědět