Změna pravidel dvacetinek

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Honza Drážek
Reakce: 0

Re: Změna pravidel dvacetinek

Příspěvek od Honza Drážek » 08 srp 2012 17:57

Zdá se mi to jasné a líbí se mi to.
Do tabulky jsem uvedl penalizaci 10sec z toho důvodu, protože se mi líbí varianta druhá a tak jsem si to i představoval v praxi.
Druhou možností je odečítat penalizaci od naměřeného času, pak by ovšem měla být vyšší – alespoň 10sec – to však postihne zásadněji všechny soutěžící. Příklad – maximum je 60sec. Model letí 75 sec, odečte se penalizace 10sec, výsledný čas je 65sec, pro výpočet letového hodnocení se bere maximum 60sec. Pokud model poletí 65sec, odečte se 10sec a pro výpočet letového hodnocení se bere 55 sec.
Např se rozhodnu, že postavím dvoumotoráka bez podvozku, protože jsem si vědom výhod i s penalizací a do toho s tím jdu. Navíc neřeším problém, který zmínil Pavel, tj.např. uchycení podvozku v motorové gondole. Výhodou je aer.čistota, hmotnost a menší náchylnost k poškození. Jsem pro druhou variantu, stejně moc takových modelů nebude :D
0

Lubomir Koutny
Reakce: 39

Příspěvek od Lubomir Koutny » 09 srp 2012 07:58

Tak jsem si to hezky v klidu přečetl. Každá varianta má svou logiku a možná bude mít i své zastánce. Ano, sedě v křesle je to po čase jasné. Jenže na soutěži, někdy ve stresu a časové tísni je to jiné. Pominu situaci, kdy soutěžící chce letět a zapomněl dát časoměřičům svou kartu (což není u mládeže nic neobvyklého, spíše naopak). Pořadatel má často problém sehnat větší počet časoměřičů, ne všichni jsou ochotni studovat nový složitější systém, kdy mimo vlastní měření budou muset připočítávat bonifikaci, nebo naopak odečítat penalizaci. Obávám se, že pak by z toho byl dost často nepěkný zmatek. Takže zcela jednoznačně u mne vítězí varianta D. Zachovat současný stav : starty z ruky mohou být bez podvozku (pokud tento měl originál zatahovací), starty ze země s podvozkem tak, jak byla dvacetinka na statickém bodování.
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 09 srp 2012 08:28

Než vstoupím do hlasování, rád bych dostal jedno vysvětlení (možná už se to někde vysvětlovalo, ale já si toho nevšiml či nenašel):
C) Možnost použití startovacího vozíku pro start se země. (ANO/NE)

Tím je myšleno start modelu se zatahovacím podvozkem (který je odejmutý), nebo je to případ modelů s plováky a létajících člunů?
D
0

Antonín Alfery
Reakce: 58

Příspěvek od Antonín Alfery » 09 srp 2012 10:17

Na základě věcných připomínek od Pavla jsem červeně doplnil/upravil příspěvek "Starty/podvozky". Pokud někdo změní svůj názor - ať už v důsledku doplňujících údajů nebo dodatečné úvahy - může tak učinit dvěma způsoby. Buď mi napsat, kterou položku a jak chce změnit nebo hlasovat znova - předchozí hlasování se potom smaže. Omlouvám se za komplikace, ale věřím, že trocha trpělivosti, pochopení a tolerance se nám v budoucnosti vyplatí...
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 09 srp 2012 14:48

Vůle lidu, vůle boží. Samozřejmě, že se přizpůsobím většinovému rozhodnutí. Jen se nestačím divit jakým způsobem se k němu dojde. Já jsem v dotazníku jasně označil jedinou položku a to D. Navíc jsem to také zde jasně deklaroval, že jsem pro zachování současného stavu, tedy starty z ruky u typů, co originál měl zatahovací podvozek mohu být (ale nemusí) bez podvozku (a tedy i bez penalizace), naopak starty ze země tak, jak byla dvacetinka bodována, tedy s podvozkem. U startů hydroplánů bylo zatím tolerováno, že všechny starty byly provedeny z ruky.
Ostatní body mne nelákají a proto se nestačím divit, že v dotazníku mám naráz u všech ANO !
Ještě bych rád znovu poprosil o jasné vyjádření, zda onen Curtiss Flying Boat D 1912 bude podle nového návrhu pravidel považován za dvoumotorák, nebo jednomotorák.
0

Antonín Alfery
Reakce: 58

Příspěvek od Antonín Alfery » 09 srp 2012 19:11

Luboši zkus se přestat divit a začít přemýšlet, kde se asi stala chyba, když ostatní hlasující problémy jako Ty nemají. Pro jistotu je formát dotazníku předělán, takže to můžeš zkusit ještě jednou - Tvůj první pokus bude potom vymazán. Nicméně i tento nový formát, stejně jako původní, předpokládá vyplnění odpovědí na všechny otázky.
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 09 srp 2012 20:15

Jaksi je mimo moji úroveň chápání, když ve všech položkách odmítám penalizací (především s ohledem na komplikace pro časoměřiče) a pak mi ten dotazník v poslední položce říká, že se musím rozhodnout pro penalizaci 5 s, nebo 10s, nebo mi to celé nevezme. Kde je logika ?
0

Honza Drážek
Reakce: 0

Příspěvek od Honza Drážek » 09 srp 2012 20:30

Nevím, pane Koutný, čemu nerozumíte?

Minimálně pro
B) Možnost realizace startu se země startem z ruky s penalizací. Model musí být v konfiguraci pro start se země
je potřeba mít stanoven čas penalizace, asi proto to tak musí být. Jak je vidno, prozkoušel jste v dotazníku více možností, bod B) Vám to ale osvětluje a možná Vám unikl.

Jinak obdivuji pana Alferyho za jeho klidnou komunikaci, mě ten Váš styl dotazování a reakcí připadá dost konfliktní, nebo v tom hledám zbytečně agresivní podněcování a vyhrocování.
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 09 srp 2012 20:54

Tabulka za chvíli bude připomínat situaci z filmu Marečku podejte mi pero "kde končí Hujerovi?"
D
0

Lubomir Koutny

Příspěvek od Lubomir Koutny » 09 srp 2012 21:24

Vážení kolegové minimaketáři. V úvodu jsem napsal, že budu akceptovat vůli většiny. Svůj názor na starty ze země jsem jasně napsal, že můj názor je poněkud v rozporu s logikou tabulky, to je fakt, ale snad za to nemusím být kamenován. Že mi nebylo odpovězeno zda Curtiss Flying Boat 1912 bude považován za dvoumotorák, či ne, také nějak přežiju. Tím mé dotazy na téma nového návrhu pravidel končí a dám si bobříka mlčení, abych některé citlivé duše zbytečně neiritoval...Měl jsem pocit, že diskuze zde je dobrá na to, aby se vychytali drobné chyby ještě před tím, než to začneme zkoušet. Takže uvidíme, jak vše bude fungovat v praxi.
0

Pavel Stráník
Reakce: 46

Příspěvek od Pavel Stráník » 09 srp 2012 23:59

Koukám že se z vymanění se z diskuzního fóra stává móda: napřed Steve, pak spektakulárně Shark a teď i Luboš Koutný :o
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 11 srp 2012 14:09

Omlouvám se za pozdější reakci na anketu,ale teprve včera jsem se vrátil z dovolené. Zároveň mám dotaz ohledně správného chápání položky E) -model musí létat tak jak byl ohodnocen. Myslím tím případ, postavím-li předlohu která měla v reálu podvozek zavírací, na statické hodnocení předložím model s podvozkem v pozici otevřeno a pak nastoupím na pokus o start z ruky přičemž budu mít podvozek zavřen(nikoli odstraněn)-byl zavřen na zemi soutěžím ručně do podvozkových šachet. Předpokládám, že toto je bráno jako povolená alternativa a bude započítán platný let. Pro let ze země je vše jasné, model je v konfiguraci pro start a přistání-tedy s podvozkem ven. Je to tak, nebo se pletu?
Pokud je tato věc někde už vysvětlena omlouvám se,ale asi mi někde zapadla... (cesta mezi klávesnicí a židlí, je někdy nekonečná) 8-) :lol:
0

Odpovědět