Mno, mě se na stole jedna BV-min rodí, a jelikož jsou dané i barvy - a nic nebrání to tak obarvit - rozhodně stříkat nehodlám. Bude to lehčí, a podle mě výrazně dobovější... A to jste ještě neviděli retrokufr na onen model

Už ten mi zakazuje model nazdobit jako kit...
Tady na jednoduchém příkladu bych rád nastínil: Modely Pana Zdeňka Rašky - minimakety potažené obarveným papírem, krásná čistá práce - a přeci jen kdyby byly nastříkané, nemají chybu. Ale když vidíme jeho historiky, opět dokonalá práce - barevný papír i s doplňky, pospisy - žádné obtisky, folie a proužky z plotru řezané - potěší to rozhodně oko!
Na reportážích z Rakovníka je možné vidět modely tzv. GAC (Golden Age Cup - taky mám doma, ještě nepokřtěný

) - a tam jsme si mezi sebou řekli ZÁKAZ STŘÍKÁNÍ. A i když je většina z plánků oné stejnojmenné knihy vlastně i pro kategorii BV-min - modely klukama stavěné byly vždy super, jako z dob dávno minulých... Snad i proto, že modely nebyly stříkané a tohle původní psaní o barvení papíru jsem pár z nich taky posílal, byť mají doma super airbrush výbavu. Takže za sebe - prcky stříkat nebudu, radši skrz model přečtu noviny nebo bude prosvítat kostra - aspoň se naučím čistě stavět, hihi
Jasně že kategoricky netvrdím - nebarvit, nestříkat historiky!!! Ale mě se moc nechce... I já se barvení nevyhnu - dokonce je u jednoho historika pro autenticitu nutné - a tak dávám za pravdu Sharkovi, že stříkání, natírání dle šablon a jiné výtvarné počiny jsou dobové. Ruku ale na srdce - dobové, ale modely konstrukčně nadčasové!! Ani nedokážu domyslet, co by naši dědové dokázali, mít všechny dnešní vylomeniny

(teď jsem zase odbočil já

)