Rád bych se zde s vámi podělil o novou zkušenost.
Poohlížet se po nějaké alternativě nitrolaku mě donutila situace, že jsem se bál potahovat měkčí kostru modelu vypínacím lakem, aby se mi to nekroutilo.
Jelikož jsem v takových situacích předtím hojně pracoval se zaponovým lakem a došel mi, chtěl jsem ho koupit, ale zatím nesehnal. Taky je to tím, že jsem se dostal do tvrdého jádra radikálních vědců z Prahy a jimi ovlivněn bádám
To mě přivedlo na myšlenku, poohlédnout se po alternativě.
Alternativou se stal Lazurol z OBI, resp. Nitocelulózový lak C1038 mat. v ceně 199,- za 0,75l.
Prvními zkouškami bylo sledováno hlavně ředění, plnění pórů, nárust hmotnosti, kroucení při vysychání ponechané volně (bez šablon) či vypínání potahu aj.
Připravil jsem si pro vás krátký rozpis jednotlivých hmotnostních rozborů kormidel modelu o rozpětí 50cm:
Vše potaženo 6g papírem, ředěno cca 1:3
Svislá ocasní plocha: před lakem 0,23g
Svislá ocasní plocha: po laku 0,28g
nárůst o 0,05g
Směrové kormidlo: před lakem 0,21g
Směrové kormidlo: po laku 0,32g
nárůst o 0,11g
Vodorovná ocasní plocha: před lakem 0,65g
Vodorovná ocasní plocha: po laku 0,82g
nárůst o 0,17g
Výšková kormidla: před lakem 0,44g
Výšková kormidla: po laku 0,6g
nárůst o 0,16g
clk.nárůst hmotnosti na kormidlech 0,49g.
Lakoval jsem tak, jak jsem zvyklý.
Papír na kostře drží velmi dobře, vysychá standartní rychlostí (dle ředění).
Nanášel jsem 1 až 2 vrstvy, podle potřeby a kvality prvního nátěru.
Nepozoroval jsem výrazné pnutí, dopínaní ano.
Šablony nepoužívám, konstrukce se nekroutila , přesto mám ve zvyku na den dva dát uležet pro jistotu do rakve (do knížky).
Lak již po první vrstvě papír velmi zpevní, zdá se mi být potah tvrdší, než s orig.zaponem či vypínákem.
Lak také možná o něco více smrdí, ale stejným druhem smradu, který známe
Na ořechy bych ředil cca 1:4 až 1:5, je potřeba dále experimentovat, pak budou jistě i jiné hmotnostní parametry.
Zdá se mi to jako dobrá alternativa, cenově výhodná a dostupná.
Kdo chce, může vyzkoušet i C1037 lesk, nebo také ještě C1036 od Colorlaku.
Kolem nás je asi spousta alternativ, které ještě neznáme, nebo je ještě nevidíme. Nejen v modelařině.
Třeba tato zkušenost někoho obohatí.Kdo to shledá jako dobré řešení, dejte nám to vědět, případně i jiná zlepšení či vychytávky.
Zdraví Honza