Trnávka 2013

Diskuze k minimaketářským soutěžím, setkáním a akcím

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Malutky
Reakce: 1

Re: Trnávka 2013

Příspěvek od Malutky » 19 led 2013 21:35

ano také to respektuju a chápu. je to ještě za dlouho tak uvidím na kterou soutěž budu lépe připraven a rozhodnu se ale nejspíš i tak dám přednost Trnávce rád zkusím něco nového a poznám nové lidi. ;)
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 12 úno 2013 09:30

Ahoj všichni.
Tak varianta neděle 22.9.2013 je pasé.
Dnes jsem dostal kalendář akcí na letišti a termín je již obsazen soutěží RCEO (pořadatel Ikarus Ostrava).
Pokud by tedy měla být změna, pak jedině na jiný víkend.
D
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 31 kvě 2013 11:56

Jen taková drobnost, firma JETI model bude opět hlavním sponzorem soutěže :) .
Dušan
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 19 čer 2013 08:38

Pokud jste si toho nevšimli, v sekci Kalendář akcí již naleznete pozvánku s podrobnostmi.
Jen jsem stále na vážkách, jak pojmout kategorii M-CO2/el.
Aktuální je sice momentálně "schvalovací proces" pravidel pro dvacetinky, ale potenciální účastníci vyjádřete se, jak to vyhovuje vám. Z praktických důvodů bych to ještě letos nechal pohromadě.
Osobně se přikláním k variantě navržené Martinem. Tedy stanovit maxima, a to různá pro CO2 (třeba 60 sec.) a el. (třeba 80 sec.).
Není to systémové, ale štěpit to na dvě kategorie s ohledem na "tradiční" malý počet účastníků nechci :( .
Dušan
0

Pavel Stráník
Reakce: 42

Příspěvek od Pavel Stráník » 19 čer 2013 11:51

No zrovna v Trnávce požadovat po elektrikách 80s považuji za poněkud odvážné, protože lesů je kolem habaděj. Leda že by se podařilo nakoupil takové počasí jako bývalo dřív ;) . Asi bych zůstal na 60s pro všechny, to je dost na to aby to prokázalo letuschopnost modelu a vteřiny navíc jsou jen otázkou o kolik víc nastavím na timeru u elektriky nebo jak velkou nádrž seženu ke kysličníku. Ale jak správně zmiňuješ, otázka pravidel pro tuto kategorii je na pořadu dne, resp. je na pořadu dne zda má smysl nějaká pravidla dělat.
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 19 čer 2013 12:52

Asi jsem měl zdůraznit TŘEBA, není ale nutno přesně tolik.
V zásadě je mi to celkem jedno. Stejně vás je vždy tolik, že všichni nějakou cenu dostanou :lol: (i když bych se rád letos mýlil).
D
0
Naposledy upravil(a) discobolos dne 19 čer 2013 13:18, celkem upraveno 1 x.

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 19 čer 2013 13:10

Můj názor je ten, aby byly konkurence schopné modely s motorem CO2 Modela s pohony Gašparín CO2 a elektro, kde záleží na parametrech timeru. Takže bych to viděl klidně na 40s. Ale přimlouvám se nechat to na zvážení dle počasí na místě. Myslím, že těch pár lidí, co to létáme jsme schopni se domluvit. Za vytvoření pravidel se přimlouvám. Martin
0

Robert Pajas
Reakce: 37

Příspěvek od Robert Pajas » 19 čer 2013 17:05

Já za sebe můžu říci tolik: pokud to bude konečně jedna NESOUTĚŽNÍ kategorie, tak slibuji, že si s vámi rád zalétám a přinesu snad i nějakou novinku...
0

Pavel Stráník
Reakce: 42

Příspěvek od Pavel Stráník » 20 čer 2013 18:58

Robert Pajas píše:Já za sebe můžu říci tolik: pokud to bude konečně jedna NESOUTĚŽNÍ kategorie, tak slibuji, že si s vámi rád zalétám a přinesu snad i nějakou novinku...
I když jsem skeptický nesoutěžním kategoriím, tak v tomto případě s tebou Roberte absolutně souhlasím. Když vidím jak lopotně se propracováváme k pravidlům celkem jednoduchých dvacetinek, tak vytvoření alespoň trochu exaktních pravidel pro tak nesourodý slepenec jako je M-CO2/elektro si při sebelepší vůli nedokáži moc představit. Navíc na Openscale jsme si s Tondou k naprosté spokojenosti zalétali přesto, ale spíš právě proto, že se nesoutěžilo.
0

Steve
Reakce: 46

Příspěvek od Steve » 20 čer 2013 22:02

Myslím, že ohledně statiky to snad nebude tak horké.
Ačkoliv to má na můj vkus až příliš mnoho společného s Dvacetinkami.
Stále si myslím, že až na koeficienty podle rozpětí byly a jsou sifony/elektry prakticky jen Dvacetinky s motory místo gumy.
Stojím si ale i za názorem, že modely mají létat tak jak byly obodovány - a tím myslím i s podvozky.
Připadá mi t unfair očesat model před letem - váhově i aerodynamicky si takový model pomůže na rozdíl od těch s pevným podvozkem. Nehledě na vynulování rizika poškození podvozku.
A namalovat zatažený podvozek, vedle kterého trčí nohy vytaženého, a za letu zase ne....
Nebo že bychom sundávali i podvozky třeba u Dr.I? Moje srdce by to ale nepřežilo :D
A mám pocit, že to nemá oporu ani v pravidlech - není důvod.
A co se týká letových maxim - taky už jsem párkrát uváděl, že by mohlo stačit dostatečné prokázání schopnosti létat.
Tedy vzhledem k (ne)dostupným letovým plochám netrvat na 100s u modelů bez nadhodnocení, ale klidně dát maxe třeba 60s a zbytek statika.
Jednak by se tím - doufám - zpestřilo startovní pole a taky jsem přesvědčen, že uletět minutu se sifonem je dostatečné potvrzení stavitelova umu - aby to nebyly jen téměř nelétající kity.
Experti tady stejně píší, že naladit sifon na několik minut není problém, takže nějaké výhody elekter proti sifonu bych tady asi neřešil.
Pokud to totiž není halový model, tak přece jen většinou vyšší hmotnost modelu poháněného elektromotorem je proti sifonům nevýhodou.
A u elekter je max opět jen otázka časovače či kapacity akumulátorů.
Takže létat 100s je nesmysl, zejména na Trnávce.

Takže za sebe:
Obodovat jako lidi - u sifonů mě nenapadá nikdo konkrétní, kdy by mermomocí chtěl stát na bedně za cenu stavby speciálu, který ho neoslovuje. Tedy bodovat jako předtím, možná více ocenit složitější či lépe maketově provedené modely - mantinely na to jsou, není důvod něco zásadně měnit. jen více využívat bodových rozsahů.
A letová maxima stanovit rozumně, klidně elektry 60s a sifony 45s - pro mě za mě....
Nebo stejně, vždyť jde stejně - alespoň doufám - o pohodovou akci, ne o bednu ;)
Více se to přiblíží nesoutěžnímu klání, ale se snahou či motivací postavit něco zajímavého a pyšnit se na statice - tak jak to kdysi bylo (a už není) na Openscale. Stavět pro radost a obdiv kamarádů :D

A k tomu "nesourodému slepenci":
Je nás příliš málo na to, abychom těch pár lidí ještě rozdělili. Nakonec Dušan může rozhodnout pro svoji konkrétní soutěž o (ne)zvýhodnění některé z obou vůči druhé třeba nějakým letovým koeficientem (ve statice to nemá smysl, že? ;) ). Nebo výše zmíněným maxem.
0

discobolos

Příspěvek od discobolos » 12 zář 2013 09:24

Sotěž je už na dohled a tak bych ještě jednou rád oslovil potenciální soutěžící v kategorii M-CO2/el. jak si letos přejí létat.
Soutěžně, či nesoutěžně?
Pokud soutěžně, pak chcete změnu oproti předchozím letům, či to necháte na mně?
Cen snad bude dostatek (dostal jsem něco v obalu na víno - ale miliony ala Rath to nejsou :lol: :lol: :lol: ).
Dušan
0

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 12 zář 2013 10:31

Ahoj Dušane,
dorazím s CO2 i s elektro. Jsem pro soutěžní létání, ať máme letos alespoň jednu pořádnou elektrosifonovou soutěž.
Martin
0

Odpovědět