Dnešní hezké počasí mne nalákalo na focení a také první hops Mr. Smoothie. Dal jsem do něj onen dlouhý svazek (620 mm), který, pokud je rovnoměrně rozložený, tak zaručuje správnou polohu těžiště. Nasoukat jej dovnitř a rovnoměrně rozložit není snadné, více uzlů zůstalo v zadu a těžiště bylo na nosníku, tedy až někde kolem 40% střední hloubky křídla. První klouznutí moc toho neřeklo, dvacetinka klouzala asi 6 m, pak se zavlnila a lehce sklouzla po pravém křídle - inu byla těžká na ocas a klopení v pravo zařídila vrtule. Šel jsem tedy na plácek mezi paneláky, strčil dvacetinku mezi nohy a natáčel stylem Alfery. Natočil jsem asi 450 otáček a vypustil dvacetinku v horizontu, ta naprosto perfektně přešla do levé mírně stoupavé zatáčky, udělala asi 2 1/2 okruhů a nastoupala asi 6 -7 m výšky, pak krásný stabilní motorový let skončil, dvacetinka se napřed lehce zhoupla, vypadla ze zatáčky a následoval velký zhup končící střemhlavým letemm s nárazem kolmo do trávníku. Kontroluji škody - uvolněné listy vrtule mají nyní téměř nulové stoupání. V zadu trupu zůstaly velké uzly, které zavinily ono houpání.
Zdá se, že bez zarážky, zajišťující neúplné vytočení svazku tato dvacetinka nemůže klouzat. Zato motorový let je naprosto perfektní a zcela nová dvacetinka, létá stejně jako i první exemplář, tak jak byla postavena bez potřeby sebe menší korekce. Uvidíme, zda ono velké houpání nebude možné využít místo deteru, tak že by zabránilo ulétnutí. Ještě také nevím, jaké budou časy při nově nastaveném stoupání vrtule a při plném natočení gumy....Právě najít optimální stoupání vrtule a případně i zkusit poněkud kratší svazek, to bude náročné zkoušení a ladění, které lze dělat tehdy, až bude na Medlánkách trochu vyšší tráva a bezvětří.
Mr. Smoothie
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 38
Re: Mr. Smoothie
- Přílohy
-
- smoothie na autě z boku.jpg (65.61 KiB) Zobrazeno 4977 x
-
- 2. Mr.S sezhora.jpg (44.52 KiB) Zobrazeno 4977 x
0
-
Lubomir Koutny
Malý dotaz, co mi poradí odbornící na volnoběhy u již hotového s pérovou podložkou, aby tento fungoval tak, že guma se úplně nevytočí, zůstane rovnoměrně rozložená (nevznikne v zadu velký uzel, který zaviní houpání). Mám s tím velký problém !
- Přílohy
-
- z boku Mr.S.red..jpg (56.86 KiB) Zobrazeno 4851 x
0
-
Lubomir Koutny
Dost jsem přemýšlel o problému s volnoběhem. Nikdo mi neporadil a tak jsem to řešil po svém. Nastavil jsem větší stoupání (180 mm), což by mělo prodloužit čas motorového letu za cenu menší výšky, ze které nebudou tak velké zhupy. Dnes to ráno u nás v sídliští ještě v 9 30 vůbec nefoukalo. Nedal jsem na předpověď z winguru a vyrazil na Medlánky, ale tam již v 10 00 byl studený severní vítr asi 3-5 m/s. Tedy naprosto nic dobrého na zalétávání nové dvacetinky. Ono ani focení za moc nestálo, vitr shazoval model jak z auta, tak i ze stolu. Přesto jsem se rozhodl zkusit start. Napoprvé jsem natočil 1200 otáček, zašel více do plochy a hodil dvacetinku hezky do levé zatáčky. Model letěl velmi stabilně a pomalu ve dvou zatáčkách stoupal do výšky cca 10m a nakonec přistál na hraně letiště do staré měkké trávy. Moje stopky zastavily na 27 sec. Než jsem na ně přehrábl, tak to mohlo zabrat ony 3 sec. Takže let asi 30 sec. Na soutěži bych měl točit tak kolem 1800 a lineární extrapolace říká něco o 45 sec, takže do maxima je to dost daleko. Inu uvidíme co nám ukáže skutečná soutěž. Na druhý let jsem chtěl natočit asi 1600 otáček, ale s modelem mezi nohami a svazkem, který se otíral o nohavice tam něco zahaprovalo a svazek nečekaně praskl již při 1100 otáčkách. Nic se nepoškodilo a tak jsem vše zabalil a odjel domů.
Potěšitelné je, že dvacetinka je velmi stabilní a dobře zvládá i létání za větru (což jsem dosud mohl říci jen o mém P-51H Mustang). Ovšem, k výkonům prvního exempláře něco stále chybí !
Potěšitelné je, že dvacetinka je velmi stabilní a dobře zvládá i létání za větru (což jsem dosud mohl říci jen o mém P-51H Mustang). Ovšem, k výkonům prvního exempláře něco stále chybí !
- Přílohy
-
- ¨M.S. na Medlánkách.jpg (94.93 KiB) Zobrazeno 4776 x
-
- to dělá vítr.jpg (75.7 KiB) Zobrazeno 4776 x
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 42
Obávám se že volnoběh jen z pérové podložky nikdy nebude spolehlivě fungovat tak, aby zajistil dlouhý svazek nevytočený a napnutý, tudíž bez posunu těžiště. S takhle dlouhými svazky to není stoprocentní ani u volnoběhu s pružinou a zarážkou, někdy se mi i tak vzadu udělal uzel. Asi by to šlo doladit tuhostí pružiny, ale jak, když je schovaná v kuželu? Tady, koukám, je kužel zepředu otevřený, tady by se s tím dalo laborovat, ale chce to volnoběh celý předělat, včetně osy vrtule, právě na tu verzi pružina - zarážka.
0
-
Lubomir Koutny
Pavle máš naprosto pravdu. Samotná zarážka bez řádné pružiny to nevyřeší, pouhá pérová podložka v kombinaci se zarážkou se špatně ladí, navíc ohrožuje funkci volnoběhu a nevyloučí uzel v zadu. Již jsem se smířil s tím, že raději bude mít vrtule větší stoupání, dvacetinka nenastoupá tak velkou výšku, motor bude o něco delší a bude končit nízko nad zemí, takže bude následovat menší zhoupnutí a přistání. Je jasné, že takové naladění bude velmi náročné na kvalitu i způsob natočení svazku a starty ze země budou velmi choulostivé. Možná to bude chtít jiný svazek na stert z ruky a jiný pro start ze země ! Hlavně však létat až bude vyšší tráva, jinak při termice hrozí počkození při střemhlavém přistání.
0