Nádherné fotky Borel hydro 1913
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 36
Nádherné fotky Borel hydro 1913
Enrique Maltz mi na openscale 2011 daroval několik velkých fotek letounu Borel Chemet hydro 1913. Jedná se nejen o fotky ze samotného Schneiderova poháru 1913, kde byl tento letoun celý modrý s hnědými plováky a bílým startovním číslem, ale také o normální letouny ze "seriové produkce" on mi také poslal poměrně kvalitní 3-pohled seriového provedení letounů, které se v detailech od onoho soutěžního mírně liší. Nejzajímavější jsou detaily krytu motoru v barvě leštěného hliníkového plechu (ony známé kroužky po točením korkovou zátkou) s parádním nápisem BOREL, plováky s černými linkami na hranách, startovním číslem 12 atd. Myslím, že fajnšmekři z Prahy, jako jsou Martin, nebo Michal by si na těchto detailech opravdu pošmákli.
Pokud někdo bude mít zájem si dvacetinku borela postavit na příští OPENSCALE a má zájem o jiné barvy, než jsou běžné v mé knize Schneiderův pohár, pak mohu tyto přeposlat.
Na příští rok by se mohl objevit v soutěži další zajímavý typ REP hydro 1913. Mladý chlapec z kroužku jej chce stavět, byl nadšený, když uviděl jeho výkres !
Pokud někdo bude mít zájem si dvacetinku borela postavit na příští OPENSCALE a má zájem o jiné barvy, než jsou běžné v mé knize Schneiderův pohár, pak mohu tyto přeposlat.
Na příští rok by se mohl objevit v soutěži další zajímavý typ REP hydro 1913. Mladý chlapec z kroužku jej chce stavět, byl nadšený, když uviděl jeho výkres !
0
Naposledy upravil(a) Lubomir Koutny dne 05 čer 2011 18:19, celkem upraveno 1 x.
Re: Nádherné fotky Borel hydro 1913
Já bych zájem měl, a myslím, že i ostatní
Mimochodem - jak se mu na Openscale líbilo?
Mimochodem - jak se mu na Openscale líbilo?
0
-
Lubomir Koutny
Enrique byl nadšený českými dvacetinkami. Jen ho mrzelo, že jeho nové dvacetinky nebyly vůbec zalétané, což chtěl provést již v pátek, ale to pršelo, v sobotu také. V neděli ráno měl strach, že jeho uperlehké modely nejsou dost odolné proti vlhku. Měl pravdu ono nakroutit negativ bylo problém, jemu se to hned vracelo. Tak jsem mu poradil, aby zapnul motor v autě, až se zahřeje, ať kroutí nad teplem z motoru, asi to pomohlo, poslední lety kolem 50s nejsou špatné.
Velká škoda, že nestihl úplně dokončit svého nádherného Borela Chemet hydro 1913. Slibuje, že si to někdy zopakuje.
Na druhou stranu ho šokoval penzion Kytnerka, nikdo tam nemluvil anglicky, na jeho druhý e-mail nereagovali, z pátku na sobotu pro něj neměli pokoj (musel jsem mu zajistit u Kozáků), GPS v jeho autu byla skoro nanic ....V Brně na ulici se s nikým nedomluvil, všichni prý jen koukali a anglicky nikdo neodpověděl.
Moc se mu líbilo okolí Brna i vlastní letiště Medlánky.
Velká škoda, že nestihl úplně dokončit svého nádherného Borela Chemet hydro 1913. Slibuje, že si to někdy zopakuje.
Na druhou stranu ho šokoval penzion Kytnerka, nikdo tam nemluvil anglicky, na jeho druhý e-mail nereagovali, z pátku na sobotu pro něj neměli pokoj (musel jsem mu zajistit u Kozáků), GPS v jeho autu byla skoro nanic ....V Brně na ulici se s nikým nedomluvil, všichni prý jen koukali a anglicky nikdo neodpověděl.
Moc se mu líbilo okolí Brna i vlastní letiště Medlánky.
0
-
Lubomir Koutny
Jo ty fotky jsem oskenoval a poslal Martinovi, snad to dá do dokumentace. Já to neumím zmenšit a přilepit na ty naše stránky.
0
Tady jsou fotky Borela co mi přistály v mailu. M.
- Přílohy
-
- Borel2.jpg (204.76 KiB) Zobrazeno 9325 x
-
- Borel3.jpg (191.91 KiB) Zobrazeno 9325 x
-
- Borel4.jpg (177.28 KiB) Zobrazeno 9325 x
0
Tady je ještě jedna. M.
- Přílohy
-
- Borel1.jpg (210 KiB) Zobrazeno 9325 x
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 39
No a to by mě teda zajímalo jak je to zbarvené - na modrou mi to moc nepřijde, příliš je vidět kostra.
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
Řekl bych, že jsou to porty, ale nevím, proč jsou tak vidět, snad různý lesk, ale pod tou "12" vidět nejsou.
Ale kostra to není, v tom bokorysu by to bylo vidět.
Jestli je to modrá (světle modrá), je další věc. Pokud je na to odkaz v literatuře, tak ano, ale z fotek to není jasné.
Možná by stálo za to "zrestaurovat" vzhled a udělat z toho ucelený podklad; třeba ten nápis může být stínovaný, čumák je teda stříbrný?
Plováky jsou světlé, mají tmavou (černou?) linku, ale to vypadá na zpevnění, jako hrany na lyžích, ale z čeho jsou a jaké barvy? jakou barvu mají ty plováky?
Ale kostra to není, v tom bokorysu by to bylo vidět.
Jestli je to modrá (světle modrá), je další věc. Pokud je na to odkaz v literatuře, tak ano, ale z fotek to není jasné.
Možná by stálo za to "zrestaurovat" vzhled a udělat z toho ucelený podklad; třeba ten nápis může být stínovaný, čumák je teda stříbrný?
Plováky jsou světlé, mají tmavou (černou?) linku, ale to vypadá na zpevnění, jako hrany na lyžích, ale z čeho jsou a jaké barvy? jakou barvu mají ty plováky?
0
Mimochodem - tu první fotku jsem Lubošovi ukazoval před 3-4 lety (nebo i více) v jedné velké knížce od kámoše a tehdy mi říkal, že ho ta fotka moc zajímá, že ji nezná. Ale musel jsem (tlustou) knížku dost narychlo vrátit a na naskenování nakonec nedošlo. Proto si tu fotku pamatuju.
0
Tady je ještě jedna stejná fotka v lepší kvalitě, co jsem vyštrachal na netu.
Osobně mi to taky nepřijde jako modrá barva, no jo, ale jaké zbarvení tedy? M.
Osobně mi to taky nepřijde jako modrá barva, no jo, ale jaké zbarvení tedy? M.
- Přílohy
-
- Borel_.jpg (88.91 KiB) Zobrazeno 9177 x
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 39
Jestli to jsou porty nebo ne nevím, žiji v domnění že porty jsou pásky potahového materiálu kterými jsou přelepena místa kde je potah přišit k žebrům, ať už křídel či kormidel, ale vždy je to ve směru letu. Ale tady je na fotkách (obzvláště na té první) jasně vidět že úplně stejně zvýrazněné jsou i náběžné a odtokové hrany křídel a VOP, a na ty se podle mě porty nelepily.
0