Příspěvek
od Lubomir Koutny » 17 led 2011 16:15
Koukám, že ta Holubova stupnice u váhy nemá nulu. Proč ? Pro vážení halových modelů je hodně hrubá. Ono to chce tak maximální rozsah do 2,5 g a ocejchování alespoň po desetinách. Já těch pérových vah mám 5. První do 0,5 g na vážení jednotlivých dílů pokojáků a gumiček pro modely LRS. Druhou do 4 g. třetí do 7g, čtvrtou do 15 g a pátou do 25 g.
Ta elektronická váha je za velmi rozumnou cenu. Já něco podobného, ale s přesností jen 0,1g a rozsahem do 250 g, jsem koupil před pár roky za 1000 Kč....Nicméně mám dotaz, je možné z takové váhy mimo údajů na displeji vyvést tyto údaje do počítače ? Ti přemýšliví již jistě tuší kam mířím.
Ano, testovací stand na gumu. Moje představa je taková, že nominální smyčku tedy cca 250 mm dlouhou natočím a zavěsím do standu tak, že přední strana bude mít aerodynamicky brzděné vytáčení s tachometrem otáček, které budou nanášeny na Xovou osu diaghramu, zatím co zadní otočná osa bude přes rameno tlačit na takovou piezoelektrickou váhu a takto měřit kroutící moment při vytáčení a ten přenášet na Ylonovou osu diagramu přesně v závislosti na vytáčených otáčkách. Kdysi jsem to chtěl řešit mechanicky-analogově, dnes jsou jiné možnosti.
Takto nejenže dostaneme naprosto exaktní porovnání jednotlivých šarží nových gum, ale toto může být uvedeno jako moment v newtonmetrech a práce v joulech a ne nějakých Koutného jednotkách. Počítač vždy nakreslí celý diagram vytáčení, spočítá celkovou akumulovanou práci získanou z toho svazku. Samozřejmě, že toto se může archivovat a po čase onen svazek znovu otestovat a tak zjistit, jak se ta, která guma mění v závislosti na jejím stárnutí.
Stručně řečeno : Měřením k vědění !
Doufal jsem, že se mi nabídne ke spolupráci nějaký odborník na elektroniku. První problém, který já i kyž také dráteník ale silnoproudař, neumím řešit je podívat se na tu váhu, zda je možné paralerně (mimo připojení displeje, které tam je) vyvést ta data o váze - v našem případě již momentu, na CP tak, aby to bylo kompatibilní. Snímač počtu otáček není problém, to má i Jakeš na své vrtačce.
Doufám, že se ozve někdo z mladíků gumičkářů, sběhlý v oboru. Pokud ne, pak zde znám jediného člověka - všeuměla Štefana Gašparína.
Naposledy upravil(a)
Lubomir Koutny dne 19 led 2011 09:37, celkem upraveno 2 x.