Curtiss NC-4

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
rc modely
Reakce: 0

Curtiss NC-4

Příspěvek od rc modely » 08 říj 2012 11:21

Vážení přátelé mini maketáři.
V krátké době se chci pustit do stavby aeroplánku a pokusit se ho uřídit v hale :lol:
Jelikož jsem zjistil, že technologie a zpracovatelnost minimaket od sedmdesátých let, kdy jsem maketky na CO2 naposled stavěl pokročila, rád bych vás v průběhu stavby požádal o radu a konzultaci, tedy pokud budete ochotni :shock:
Jak nadpis napovídá jedná se o mírně složitou předlohu. Proč tuto předlohu? Mám rád výzvy, ale hlavně mám připravené podklady, které měly být pro ,,velký" hydroplán.
Z tohoto projektu jsem ustoupil, jelikož jsem usoudil, že to není vhodný typ do povětrnostních podmínek, které převážně panují na soutěžích hydroplánů.
Ale hala, to je něco jiného.
Model by měl být RC měřítko 1:60 rozpětí 600mm pohon elektro. Jelikož ve středové gondole není dost velký prostor pro vrtule uvažuji jen o dvou motorech v křídlech, kam se velké vrtule vejdou. Ovládání křidélka, výškovka, směrovka, motory.
1.Otázkou je, zda při této velikosti lze dosáhnout rozumné hmotnosti. (následně pomalého letu)
2.Mám trochu ,,hokej“ v potahovém materiálu. Dělal jsem jen s kablem a modelspanem, tam by byla rada drahá.
3. trupovou a motorové gondoly bych pro maketovost chtěl dělat z laminátové skořepiny do negativní formy.( představa složení skořepiny je taková, třicítka tkanina, 04 balza třicítka tkanina.) Zatím nemám váhovou představu oproti klasické konstrukci, Ale pocitově to vidím dobře.
Děkuji za případné připomínky.
Václav Janko
Přílohy
First_Across_the_Pond.jpg
Tak takhle vypadá.
First_Across_the_Pond.jpg (76.13 KiB) Zobrazeno 10972 x
0
Naposledy upravil(a) rc modely dne 24 říj 2012 18:05, celkem upraveno 1 x.

Robert Pajas
Reakce: 37

Re: Curtiss NC-4

Příspěvek od Robert Pajas » 09 říj 2012 10:53

Jó, tak na RC-min je tu kapitán Felda, ten má zkušenosti i s různými velikostmi. 900 mi příde do haly dost...
PS: jak jsem si podrobně prohlédl Tvou Savoiu, tak vyloženě "radit" Ti asi nikdo nemůže - to, jak si popsal stavbu, bude perfektní, pouze změna měřítka by mohla přinést váhové problémy se skořepinou...
0

rc modely

Příspěvek od rc modely » 09 říj 2012 11:42

600mm to je dost málo :lol: uveze to rádio? V tom případě padá laminátová skořepina.
0

Robert Pajas
Reakce: 37

srovnej H.P. 400 - 220cm

Příspěvek od Robert Pajas » 09 říj 2012 13:29

Pod dojmem videa zaslaného I. Horníčkem musím svůj názor poopravit :-)))

http://www.youtube.com/watch?v=isRSdSGZ4go
0

Pavel Stráník
Reakce: 43

Příspěvek od Pavel Stráník » 09 říj 2012 16:10

Co se velikosti týká, je to jen a pouze otázka do jaké haly se dostaneš. Na halu běžné velikosti (spíš malosti) bude rozpětí 900mm asi opravdu moc, to pak člověk létá tak tak okruhy a sem tam sebere odvahu na osmičku ve směru délky haly aby nadále létal ty okruhy zase na druhou stranu :oops:
Pořádné polétání by bylo v opravdu velkých halách typu zimní stadion, ale je otázka kolikrát do roka se tam člověk dostane, respektive se tam s ním sejde víc lidí, protože létat v hale sám je docela otrava. No a na létání venku extrémně lehké modely do haly opravdu vhodné nejsou, kromě pár letních podvečerů kdy je fakt olej (ale to zase obvykle žere různá poletující havěť a opět z toho moc požitek není :lol: )
Rozpětí 700mm bych viděl jako ideální kompromis, ale teď si nevybavím jak moc velká vyjde hloubka křídel, aby nebyla už moc malá a z toho by plynuly konstrukční a pevnostní problémy aby byl profil potřebně tenký. Takový model by ale musel být opravdu lehký, dnes už to ale naštěstí není problém výbavy ale jen a pouze jak to člověk zvládne postavit.
S těmi laminátovými částmi je to zajímavá úvaha, vůbec nemám představu jak lehké se dají udělat, ale na to jsi zase mistr ty, tak to asi půjde. Já bych to asi dlabal z polystyrenu, i když se někde v nitru připravuji na to že někdy v budoucnu laminovat budu muset, jinak svou oblíbenou předlohu prostě nepostavím :(
0

rc modely

Příspěvek od rc modely » 09 říj 2012 19:22

Tak jsem to zmenšil na rozpětí 600.(skutečný eroplán má rozpětí 38,4m) Docela jsem se při tom nasmál piloti jsou velicí 25mm ušetřím si práci použiji nějaké z kitů :lol: hloubka křídla 58mm, rozpětí větší výškovy 180mm hloubka 43mm. Trup má délku 220,největší šířku 50 výšku 37mm oblý vršek proti křídlům docela dřevák. Zkusím to spáchat z laminátu a přinesu to ukázat do haly dvacátého a porovnat váhu s vaší zkušeností. Profily chci dělat salámovou metodou pásky 0,4- 0.5balza? Kdysi dávno jsem dělal profily CRD dnes jste asi v této problematice dál. Co doporučujete?
Docela se na to těším bude to piplačka. Přemýšlím, jak budu dělat šití a porty. Kování se nedá dělat v ruce snad ani na cnc asi nějaké lepty?
Výplety? asi starý vytrhám vlasy :lol: Na imitaci napínáků bude snad stačit vhodně nanesená kapka disperze.
0
Naposledy upravil(a) rc modely dne 10 říj 2012 08:35, celkem upraveno 3 x.

rc modely

Re: srovnej H.P. 400 - 220cm

Příspěvek od rc modely » 09 říj 2012 19:24

[quote="Robert Pajas"]Pod dojmem videa zaslaného I. Horníčkem musím svůj názor poopravit :-)))

Moc dobrá práce na směrovce.
0

rc modely

Příspěvek od rc modely » 09 říj 2012 19:38

Tady pro představu
Přílohy
images.jpg
images.jpg (13.94 KiB) Zobrazeno 10710 x
0

Pavel Stráník

Příspěvek od Pavel Stráník » 10 říj 2012 08:51

Hmm, hloubka 58mm je proklatě málo. To je problém všech těchto typů - velké rozpětí, malá hloubka. Taky by se mi líbil třeba Short 184 a zněj vycházející, ale to je úplně stejný problém. Asi bych to rozpětí trošku zvětšil a ač nerad, možná i hloubku bych trochu "zprznil", aby vyšla alespoň 70mm. Ne že by nešlo salámovou metodou udělat profil tloušťky 5mm, ale pak je třeba celý nosný systém křídel pojmout tak, že křídla jsou pouze podélníky příhradoviny a funkci stojiny musí převzít výplet (ostatně stejně jako u originálu) a doufat že potah křídla nezkroutí a nepoohýbá. Mám to tak (nechtěně) u Phoenixe a problém je s tím aby byl výplet stále napnutý a tudíž funkční, vlivem změn teploty a vlhkosti se mi povoluje a nějak moc předepnout zase nejde :(
0

rc modely

Příspěvek od rc modely » 11 říj 2012 00:00

Výplet počítám funkční, původně jsem myslel, že ho udělám z kevralové nitě, ale bylo mě vysvětleno že z vlasce.
Ještě náběh křídel. Jsem zastánce většího náběhu u horního křídla, nikdy jsem to nedělal opačně.
Doufám, že to není u mrňousů chyba. Na jiném foru by se po tomto zdělení rozoputala zuřivá debata ;)
Dnes jsem nakoupil nějaký material, tak o víkendu skusím nějaké vzorky.
0

Pavel Stráník

Příspěvek od Pavel Stráník » 11 říj 2012 18:03

Jo, tu diskuzi na Df Mojehobby jsem taky celkem s pobavením sledoval. U volňásků jsem to nikdy nedělal jinak než že jsem na horní křídlo dával náběh menší, asi o stupeň, jsem-li to schopen ve stupních definovat, a vždy mi to létalo stabilně. Teorie uváděné Tondou Alfery ostatně taky praví že na horním křídle má být úhel nastavení menší (při kladném stupnění křídel, tj. horní před dolním) a alespoň za sebe mohu říci že mi to tak vždy fungovalo, od oříšků po kysličníky. Osobně si myslím že když to funguje na volných modelech, tak to nemůže být špatně, na RC se dá leccos zbastlit jinak a taky to funguje (dá se uřídit), i když na volných modelech by to bylo špatně.
0

rc modely

Příspěvek od rc modely » 11 říj 2012 19:52

S úhly jsem se držel rady profesora Nožičky někdy od 75 roku. Od té doby se jí držím. Ale jeden by měl zásady někdy porušit že? ;)
No nic, ješ tě nemám křídla.
Ale nelenil jsem a začal jsem sochat kopyto na trup. O víkendu chci udělat formu.
PS: Ať dělám co dělám, nedokáži sem nahrát žádnou fotku ač volím různé velokosti a kvalitu.
Tak jsem na to přišel, blbá přípona.
Přílohy
aDSC08238.jpg
aDSC08238.jpg (105.84 KiB) Zobrazeno 8486 x
aDSC08230.JPG
aDSC08230.JPG (14.85 KiB) Zobrazeno 8490 x
0
Naposledy upravil(a) rc modely dne 12 říj 2012 11:36, celkem upraveno 3 x.

Odpovědět