Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Stavba konkrétních minimaket a létání s nimi, foto a video

Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník

Odpovědět
Steve
Reakce: 46

Re: Sopwith Tabloid, Schneider Trophy 1:20

Příspěvek od Steve » 08 kvě 2012 20:27

Tak za zmatek se omlouvám :oops:
Na tvém výkresu jsou dvě verze a Taz dělá třetí ;)
Mě bylo divné, že bys to neměl správně, výkresky i podklady máš vždy precizní.
Neuvědomil jsem si, že ta tvoje verze má jiný plovák (následná verze po závodní).
Mimochodem - neplánuješ verzi Baby? Ta se mi líbí víc, i když třeba Ansaldo Baby ne...
;)
0

Gregovský
Reakce: 0

Příspěvek od Gregovský » 08 kvě 2012 20:49

OK ;) , za těch pětadvacet let tu toho mám tolik ,že tápu co vydat dříve :lol:
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 08 kvě 2012 21:03

Jasně, že to tam dám Radku, ale mám to na fotce jen sestavené nikoli slepené... Hezky to drží pohromadě, protože je to vše zapouzdřeno a před stříkáním to poctivě všechno rozeberu. Já jsem Steve nevěděl kterou příčku myslíš, tahle tam samozřejmě bude, ale nalepit přijde až po Tvé finálce a bude to "natupo" z hora-na to tam mám pod povrchem ty balsové výkližky. 8-) :lol:
Co se týká toho nápisu, tak to asi ještě přehodnotím a zkusím sesmolit obtisky :? I když s maskovací páskou Tamyia nemívám žádný problém se strháváním barvy natož potahu vůbec. Ona je přece určená na plastikové modely, tak nemůže lepit jako kráva, na plastikáč taky nevalím velkou vrsvu a nikdy jsem nic neztrhnul.. Otázka je jak se bude chovat vrstva Balakrylu, to nemám vyzkoušeno. Díky za odpovědi pánové, jdu zase rychle něco matlat do dílny-čas je neůprosný :(
0
Naposledy upravil(a) Tazi dne 08 kvě 2012 21:09, celkem upraveno 1 x.

Hugo
Reakce: 8

Příspěvek od Hugo » 08 kvě 2012 21:06

Tazi, neboj se to nastříkat, ale použij Tamiya pásku, jak jsi původně měl v plánu. Všechno ostatní bude zoufalej výsledek, nebo se s tím hrozně nadřeš. Nebo použít obtisk, to je jistota. Martin
0

Steve

Příspěvek od Steve » 08 kvě 2012 22:24

Všechno ostatní bude zoufalej výsledek, nebo se s tím hrozně nadřeš.
Že ty jsi vždycky hned hotový s tím, co jsi nezkusil :roll:
I když na druhou stranu souhlasím že to nebude snadné.
Tamiya páska je špičková, ale když už mu radíš, tak mu i řekni, jak se nenadřít a přitom z ní vyříznout ten nápis. Ručně to nikdy nebude přesné a do plotru to nedáš. Když už je to tedy tak easy....
Napiš mu celý postup.
Spousta modelářů naopak využívá různých nápisů a znaků, vyříznutých na plotru. Já taky a to i v práci a - kupodivu - s tím nemáme problémy :lol:
Kdybych to neměl vyzkoušeno, neradil bych mu ;)
Vždyť jsi mu psal, že to máš v Corelu, tak proč to rovnou neudělat?
Samozřejmě je nejlepší asi obtisk, ale ne každý si může koupit Corel pro své soukromé, modelářské potřeby ;)
Jak už jsem psal - zrovna takto dělám kokardy, stačí fólie a Olfa vykružovák ;)
0

Hugo

Příspěvek od Hugo » 08 kvě 2012 22:43

Steve, s Tebou je fakt legrace. Už jsem Ti psal, že tady radím jen věci, který používám sám a odrazuji od věcí, které jsem si taky vyzkoušel sám. Ale jestli se Ti to nezdá, tak neexperimentuj a dělej věci co znáš.
Corel: Z IT techniky bohužel umím používat jen Word, takže jsem odsouzen k tomu stříkat téměř vše přes šablony. Písmena, pokud to jde, dělám jako obtisk, ale pokud to neumím vyrobit, tak to musím stříknout. Moje zkušenost je, že obtisk nenahradí stříkání na povrch - tedy u větších maket, nemluvím o plastikových modelech. To platí zj. u výsostných znaků.
Postup při výrobě šablony: vezmeš si žiletku a vyřežeš si šablonu z Tamyia pásky. Je to stejné jako když řežeš šablonu z novin. Přilepíš na model a stříkáš. Počkáš cca 30s až 1 min a sundáváš (v případě akrylátů - Tamyia a Gunze), každou šablonu je možné použít max. 2x. Není v tom žádná věda. M.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 08 kvě 2012 23:28

:D
Právě že píšu o věcech co dělám, ale nepreferuju je nad ostatní příspěvky ;)
Experimentuju velmi nerad, a to i když vím, že jsou lepší postupy :lol:
Já vím, jak se to dělá (ty šablony) a taky to tak musím dělat. Ani já nemám Corel :?
Taky tady občas čtu, co lze, ale když mi to nejde, nebudu psát, že to stojí za h...prd :D
Každému pasuje něco jiného. Co nejde mě, půjde tobě a naopak.
Navíc to tady čte víc lidí a to i neregistrovaných, a chytají se každé rady. Lepší bude, když napíšeš, že ti to nejde, než že je to k ničemu. Já se to tak taky snažím napsat ;)
Vyříznout z pásky nápis jistě jde, taky jsem tak válčil (a ještě budu), zvlášť když jiná možnost nebyla. Pak je to ale v rozporu s tím, že je to snadné. Každá nepřesnost je příliš vidět.
Souhlasím, obtisky jsou nejjednodušší, snad ještě lepší je celý natištěný potah. Nemám proti němu téměř nic, lze si připravit komplet část. Kdysi (asi před 15 lety) mi poslal takto natištěné archy Charles Hill z Houstonu, paráda! Co mi na tom vadí je jen to, že to nikdy nebude syté, z principu. Přesto to beru jako bezva věc. Taky jsem se tady ptal, jestli lze doporučit konkrétní tiskárnu, abych to co nejmíň komplikoval. Robert psal, že to lze téměř s čímkoliv, ale uvádí, kde může být problém.
Jenže Tazi už má potaženo a tak mu zbývá jen obtisk nebo nástřik. A dovolím si tvrdit, že plotrem vyřezaná předloha je řešením. Ne jediným, ale jde to. Třeba Curtiss tak stříkal nápis na Catalině. Jakmile to dopíšu, jdu odmaskovávat, věř, že moje zkušenost je jen pár minut stará :lol:
Plastiky jsem dělal, už od pavěku, vím co to obnáší a obdivuju zvláště mistry nových technologií, Modeláře jsem do loňska kupoval, lze se tam naučit hodně věcí. A růžné pidinápisy jinak než fotocestou, tiskárnou a obtisky ani udělat nejde.
Minulý týden jsme na toto téma asi hodinku klábosili s majitelem Propagteamu, pro mě zase pár nových věcí. A připravuje hezké věci ;)
Neber to nějak osobně, je to jen diskuze ;)
0

Hugo

Příspěvek od Hugo » 09 kvě 2012 00:37

Steve, tomu co píšeš vůbec nerozumím. Omlouvám se.
Pro Taziho: balakryl nic neudělá, ani pod obtiskama, ani na obtiskách. Můžeš na něj bezpečně i nitrem - stříkat, štětcem jsem nezkoušel. M.
0

Steve

Příspěvek od Steve » 09 kvě 2012 01:20

Nevadí ;)
Přestříkáváš po obtiscích a event. stříkání barvami ještě ten Balakryl finálním nástřikem?
Nebo už to necháváš bez?
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 09 kvě 2012 07:59

Asi jsem trochu vnesl zmatek do debaty ;) .
O Corelu jsem mluvil ja.
Pokud by měl Tazi/Tonda zájem, mohu upravit na jeho velikost a poslat třeba v .jpg. To je právě výhoda vektorové grafiky, že zvětšovat lze beze ztráty kvality (akorát se všechno musí, někdy dost pracně, obkreslit a do vektorů převést-což u grafiky pro Tabloida já už kdysi absolvoval)
Jen potřebuju znát přesně rozpětí.
D
0

Tazi
Reakce: 1

Příspěvek od Tazi » 09 kvě 2012 09:11

To bych velmi rád Dušane, urychlilo by mi to práci. Vše pečlivě přeměřím a pošlu Ti to na mail. No a i kdyby to nebylo velikostně ještě úplně dobré tak to si z "jpg" upravím sám, převedu si to do "pdf" a tam si s tím budu dělat co se velikosti týče co chci.
Moc mi pomůže, že nebudu muset dělat každé písmeno zvlášť jak jsem měl původně v plánu a ještě to pak dělat dvakrát..
Jo a co týká kvality toho písma jak tu řešíme tak nějaká ta moucha by maketovosti jen prospěla,protože na fotkách je vidět sem tam nesymetričnost a nedokonalost-buď to měli málo času a nebo to Tommy Sopwith trochu odflákl :) ;) jo a taky počítám, že to nestříkal pistolí dle šablony, to byla štětka jak vyšitá :lol:
0

discobolos
Reakce: 15

Příspěvek od discobolos » 09 kvě 2012 09:30

To máš asi pravdu, akorát bys to musel malovat ručně taky štětcem, aby to bylo autentické. Jó Křepa by to zvládl, já asi ne.
D
0

Odpovědět