Curtiss NC-4
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Re: Curtiss NC-4
Už není cesta zpět, vrchní křídlo udělám stejně. Dnes jsem byl na návštěvě u pana Gašparina. Supr zážitek a pokec. Nastínil jsem mu jak si představuji osazení letadla. Abych zajistil co nejmenší hmotnost a nezatížen zvyklostmi jsem nakonec rozhodl, že to rysknu a nebudu ovládat směr křidélky a ni směrovkami, ale ke směrovému ovládání použiji motory umístěné v křídlech a jedno servo na výškovku. Což je ušetření váhy dvou serv a náhonů ke kormidlům a také ušetření pracnosti. takže mám pytlíček věcí a začnu se zalepením spodních křídel a výrobou gondol. V pondělí dám fotky, tedy pokud něco udělám.Mam předtuchu, že mě čekají nějaké domácí práce. 
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 46
Tak to jsem opravdu moc zvědavý jak budeš s tímto způsobem řízení spokojený, je fakt že na některých RTF setech to tak je a nějak to funguje, já se dost natrápil s halovvým dvouplošníkem řízeným jen směrovkou a výškovkou, po doplnění řízení o křidélka to už bylo spolehlivě ovladatelné v relativně malém prostoru haly, ač výkon motoru stále je nedostatečný.
0
Předělat se to dá vždycky.
Já takhle řídím Velkého Sikoského 3,6m rozpětí a funguje to skvěle. Váhu modelu předpokládám 50g motory budou mít tah 60g tak by to mělo fungovat, bude třeba chytře naladit rozdílný tah motorů.
0
-
Robert Pajas
- Reakce: 37
Re: Curtiss NC-4 ?RC/F4E?
Tak to máme žeano: Laminát, niť a teď eště tohle, ty nám dáváš! - a já bych furt krájel trapně vobloučky do balsy s tim, že sem někde slyšel, že to s nití nejde
)
Poznámka: pokud by to chodilo v ustáleném kruhu perfektně, zvaž i možnost zaaretování výškovky + el. aretace poměru tahů (nebo jen časovač a vychýlená směrovka ?). Dalo by se s tím pak soutěžit i jako F4E (bez RC) G. Kandylakis takto soutěží se svým RC D.H. 4 bez problémů. Minimalizuje se tak šance na rozbití. Otázka je, kde to v Čechách zkoušet.
Poznámka: pokud by to chodilo v ustáleném kruhu perfektně, zvaž i možnost zaaretování výškovky + el. aretace poměru tahů (nebo jen časovač a vychýlená směrovka ?). Dalo by se s tím pak soutěžit i jako F4E (bez RC) G. Kandylakis takto soutěží se svým RC D.H. 4 bez problémů. Minimalizuje se tak šance na rozbití. Otázka je, kde to v Čechách zkoušet.
0
horní křídlo, konečně jsem se popral s velikostí fotky, tak je to o něco větší
- Přílohy
-
- DSC08326.JPG (153.81 KiB) Zobrazeno 7023 x
-
- DSC08325.JPG (150.12 KiB) Zobrazeno 7023 x
0
Křídla hotová, vykoukal jsem oči při lepení položeber jsou od sebe 4mm a jejich délka 5mm , Já vím, pro vás je to běžná velikost, ale pro mě po dlouhé době novinka. V mezičase jsem spáchal jednu z výškovek.
Spodek žeber u křídel jsem jen ohýbal pásky na vršek jsem si balzu na pásky předehul v jednoduchém přípravku.
Spodek žeber u křídel jsem jen ohýbal pásky na vršek jsem si balzu na pásky předehul v jednoduchém přípravku.
- Přílohy
-
- DSC08328.JPG (149.04 KiB) Zobrazeno 6987 x
-
- DSC08330.JPG (154.58 KiB) Zobrazeno 6987 x
0
Prošel jsem si vlákno a opravdu krásná a poctivá práce
.Koukám také na křídlo a na tu nit (odtokovku), jsem zvědav co ti to tam stím ten papír udělá,osobně ,když už tak bych tam dal předem naohybanou strunu.Jinak já jsem zjistil,že stačí odtokovku šířkou schovat pod lem obvodové porty a výsledek je stejný.Držím palce.
0
Díky z pochvalu, ale po tolika letech s tím bojuji, z mého pohledu to má své chyby. Pásky a niť jsem používal začátkem sedmdesátých lel. Je to jednodužšší a papír si tu nit prohne sám. A taky lehčí než drát. Tady je vše co mám hotový, zítra budu pokračovat. Dnes jsem neměl moc času, musel jsem malovat koupelnu, odpoledne na procházku, prostě smé nedůležité věci. Do 14 dnů bych to měl rád hotový.
- Přílohy
-
- Celková hmotnost této sestavy je 12g
- DSC08338.JPG (145.24 KiB) Zobrazeno 6928 x
0
Původně jsem chtěl motorovou gondolu dělat do formy, ale pro její titěrnost jsem ji odlisoval z 0.3 plastu. Hmotnost páru je 1g.
- Přílohy
-
- DSC08343.JPG (130.03 KiB) Zobrazeno 6844 x
-
- DSC08344.JPG (132.68 KiB) Zobrazeno 6844 x
0
-
Pavel Stráník
- Reakce: 46
Člověče máš to naprosto parádní, alespoň co lez z fotek vyčíst. Abych se přiznal tak asi bych měl strach z té nitě místo odtokovky, ale jak bylo vidět na fotce originálu, tak to taky měli jak jim to vyšlo a nijak si s tím hlavu nelámali. Obecně mám skoro pocit že makety jsou co se zpracování povrchu týká mnohem hezčí než originály (teda ty dobové, ne dnešní repliky a renovace) a dosáhnout maketového vzhledu musí být děsná práce, aby se to zhnusilo tak jak to opravdu bylo
Koukám že máš jako pracovní desku parkety, to máš jen na řezání nebo na to i stavíš?
Koukám že máš jako pracovní desku parkety, to máš jen na řezání nebo na to i stavíš?
0
-
discobolos
- Reakce: 15
Máš to mooc pěkné, slícování dvou půlek bych nenašel
.
Jinak typuju, že podklad nejsou parkety, ale linoleum (podlahová krytina) se vzorem parket. Zrovna před měsícem jsem podobné pokládal na chatě.
Já na tom taky řežu, mám to radši, než podložku z měkkého dřeva.
D
Jinak typuju, že podklad nejsou parkety, ale linoleum (podlahová krytina) se vzorem parket. Zrovna před měsícem jsem podobné pokládal na chatě.
Já na tom taky řežu, mám to radši, než podložku z měkkého dřeva.
D
0
Děkuji za pochvalu. Na povrch pracovních desek používám linoleum, netupí se na nich tolik nože, a dobře se do něj zapichují špendlíky. Zde na destičce ve velikosti A2 mám takové obyčejné linoleum o síle asi 1,5mm. Podložku jsem si udělal z nepoužitelné balzy 10mm kvůli téhle stavbě.Felda píše:Člověče máš to naprosto parádní, alespoň co lez z fotek vyčíst. Abych se přiznal tak asi bych měl strach z té nitě místo odtokovky, ale jak bylo vidět na fotce originálu, tak to taky měli jak jim to vyšlo a nijak si s tím hlavu nelámali. Obecně mám skoro pocit že makety jsou co se zpracování povrchu týká mnohem hezčí než originály (teda ty dobové, ne dnešní repliky a renovace) a dosáhnout maketového vzhledu musí být děsná práce, aby se to zhnusilo tak jak to opravdu bylo![]()
Jinak na stole 4x1m používám gumové linoleum o síle 4mm které se těžko prořezává. Pracovní desky čas od času očistím špachtlí a natřu pulipastou, pak se dají různá lepidla, barvy, epoxidu lépe odstranit.
0