Kroužky leteckých modelářů
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
Re: Kroužky leteckých modelářů
Ještě k tomu Nesvačilskému podívání. Je mi 71 let a do Nesvačil jsem jezdil na modelářské podívání od jeho vzniku kdy se ještě létalo na vzletové dráze u hangárů než bylo vybudováno modelářské letiště. Také jsem tam několikrát byl s modelem jako účinkující. Do poslední akce nebyla na tomto letišti žádná ochranná část z vysokého drátěného pletiva která by ochraňovala diváky před modelem nad kterým ztratil pilot kontrolu.Pokud jste byl na posledních ročníkách tak tam už létaly obrovské modely nejen na spalovací motor ale i na turbínový pohon. A veliké množství diváků ,celé rodiny s dětmi a všichni beztarostně sledovaly předvádění obřích modelů někdy i v měřítku 1:2. Teď si uvědomte v jakém stresu musel být Láďa Hadač a pořadatelé když tuto akci pořádali.A to jsem pominul to papírování ohledně směrnic UCL a pojištění modelářů co předváděli své modely. Tak se mu vůbec nedívím že už to nechce dělat.Pokud se chcete to podívat na podobnou akci sice menšího rozsahu ale špičkovou tak vám doporučuji Jiřickou SHOW 2026 27.6 na modelářském letišti LMK Jiřice u Humpolce
A ještě k tomu členstvív SMČR a pojištění. Pokud budete létat s volnými modely gumáčkama,házedla ,větroně A1,A3 A2 tak je všechno v pohodě tak ani pojíštění nepotřebujete a můžete kašlat na směrnice EU. Jak ale začnete v dnešní době létat s RC modelem tak už se bez pojištění které zahrnuje členství v SMČR nebo bez soukromého pojištění pro případ způsobení škody provozem RC modelu vystavujete velkému problému v případě způsobení škody na majetku jiné osoby. Panu Koutnému se to mluví o bafunářích ale on pro svoje modely s kterými létá nic takového nepotřebuje.Podle jeho posledních příspěvků způsobuje škodu spíše na svých modelech a to je veliká škoda ty pěkné nové eroplány otloukat o paneláky nebo je věšet na stromy.
A ještě k tomu členstvív SMČR a pojištění. Pokud budete létat s volnými modely gumáčkama,házedla ,větroně A1,A3 A2 tak je všechno v pohodě tak ani pojíštění nepotřebujete a můžete kašlat na směrnice EU. Jak ale začnete v dnešní době létat s RC modelem tak už se bez pojištění které zahrnuje členství v SMČR nebo bez soukromého pojištění pro případ způsobení škody provozem RC modelu vystavujete velkému problému v případě způsobení škody na majetku jiné osoby. Panu Koutnému se to mluví o bafunářích ale on pro svoje modely s kterými létá nic takového nepotřebuje.Podle jeho posledních příspěvků způsobuje škodu spíše na svých modelech a to je veliká škoda ty pěkné nové eroplány otloukat o paneláky nebo je věšet na stromy.
0
Jen technická - A2, tedy větroň F-1A už má přes 250g, takže platí povinnost označení licencí. Licence ale máme i na menších modelech.
Technická 2 - ono takové to poletování za chalupou, "kde mě přeci nikdo nevidí a nikomu to nemůže vadit" může být rovněž ošemetné. Nedávno byl případ, kdy dronař létal nad ohradou s kravami, ty se zřejmě v domnění, že jde o nálet střečků splašily, jedna se snad utopila v rybníce. Majitel krav šel za dronařem, a rozbil mu hubu. Což z hlediska "zdravého rozumu" udělal dobře, z hlediska práva dostal §146 TZ
Hodit si házedlo nebo Komára někde na poli v tomto období vadit nebude, brousit motoráka ale i elektriku už bude vadit třeba myslivcům. A zcela oprávněně. A běhat někomu po již vzrostlých plodinách také není dobrý nápad, pokud si to majitel nepřeje. Atd, atd. Prostě cochcárna skončila, a pokud si někdo myslí, že pravidla netřeba dodržovat, protože "zlá EU", tak to akorát zkazí všem ostatním.
Technická 2 - ono takové to poletování za chalupou, "kde mě přeci nikdo nevidí a nikomu to nemůže vadit" může být rovněž ošemetné. Nedávno byl případ, kdy dronař létal nad ohradou s kravami, ty se zřejmě v domnění, že jde o nálet střečků splašily, jedna se snad utopila v rybníce. Majitel krav šel za dronařem, a rozbil mu hubu. Což z hlediska "zdravého rozumu" udělal dobře, z hlediska práva dostal §146 TZ
Hodit si házedlo nebo Komára někde na poli v tomto období vadit nebude, brousit motoráka ale i elektriku už bude vadit třeba myslivcům. A zcela oprávněně. A běhat někomu po již vzrostlých plodinách také není dobrý nápad, pokud si to majitel nepřeje. Atd, atd. Prostě cochcárna skončila, a pokud si někdo myslí, že pravidla netřeba dodržovat, protože "zlá EU", tak to akorát zkazí všem ostatním.
0
-
Lubomir Koutny
- Reakce: 38
Ano Honzo, existují předpisy, je jich moc a bude ještě více, pořád jsou úředníci, co rádi vymýšlí nové. A pak jsou zde lidé, tedy nekteří modeláři, které nebaví je číst, Asi 60 let jsem byl organizován napřed ve Sxazarmu, pak ve SMČR, jako pořadatel mezinárodní OPENSCALE jsem potřeboval mít pojištění, to se vztahovalo i na obyčejné kalendářové soutěže a dokonce i klubem nahlášené tréninky. Posledních 5 let žádné soutěže nepořádám, žádné příspěvky neplatím, podobně i další členové našeho bývalého klubu AVIATIK Brno, který se rozpadl, nicméně to mi vůbec nevadí v tom, abych si zašel zalétat se svýni gumáky na letiště Medlánky, nemám sice v mobilu číslo na otvírání brány, kterou tam protiprávně nainstaloval jeden bývalý člen STB, dnes velký podnikatel, ale já si tam přijedu od Komína bez problémů. K čemu jsou předpisy a zákony, když neexistuje síla, která je vynutí, Starostka Medlánek Valentová jasně potvrdila, že tu závoru na veřejné cestě přes letiště Medlánky ten stbák udělal protiprávně, jeden známý major policie to potvrdil, ale závora je tam stále, K čemu jsou tedy předpiy a zákony ?
0
Luboši, chápu, že jsi naštvaný na závoru, ale to je soukromá místní záležitost. Asi jako to, že na některé louce tě prostě nebude chtít majitel ani s házedlem. Kámoška pořádá závody v orienťáku, má jednu hezkou trasu, ale v době hnízdění sokola má prostě smůlu, musí ji vést jinudy. Podobně je to v Boroticích, tam si zase vzpomněli s dropem velkým, a krásné soutěže volňásků na přelomu dubna a května tam skončily.
Znovu opakuji, že SMČR a konkrétně Tomáš Ciniburk udělali spoustu práce pro to, abychom mohli létat s minimálním omezením. Vezmi si třeba to, že by si ÚCL postavilo hlavu, a trvalo na 120m. Dneska kluci střílejí F-1A z 50m šňůry do 150-180m! A už by byl problém i s volňasem.
Vyplnění testu, na jehož základě je vydán průkaz SMČR, trvá asi 10min. Mojí partnerce 12
Někteří kolegové trochu brblali, proč zase mají něco vyplňovat a kdesi cosi, ale už mají vyplněno a průkazku v mailu. Ano, bylo by fajn mít test i v papírové podobě a pokud přijede cizinec nebo nečlen svazu na modelářské setkání, aby ho vyplnil na místě. Zkusím se na to poptat. Striktně bych ale trval na členství v případě létání s RC nad 250g.
Ono je třeba dobré se podívat na to, jak je to s létáním třeba v USA (pomíjím Lost Hills) nebo Austrálii, a konec konců i některých evropských zemích. O o takovém Jordánsku ani nemluvím...
V současné době máme luxusní podmínky, a bylo by škoda si je zkazit.
V práci mám kolegu dronaře, nečlena SMČR, ale pro létání mají poměrně přísná pravidla (zcela správně!) dělená podle kategorií, občas spolu o tom pokecáme. Teď je to tedy podobné i u nedronařů, rovněž zcela správně. Nedodržování pravidel povede jen k omezováním a zákazům i u těch, kteří pravidla dodržují.
Tady ani tak nejde o úředníky, kteří vymýšlejí nové předpisy. Ono kdyby ÚCL chtělo, tak nám vymezí v celé republice dvě plochy na létání do 120m, a nazdar, nikdo se s modeláři bavit nebude. Jde o to, že dnes si rádio a nějaký model či dron pořídí kde kdo, a dělá si co chce. A to je špatně. Sám víš, že dřív byla RC souprava docela luxus, musel jsi být evidován na inspektorátu spojů, nebo jak se to jmenovalo, pravidla létání byla tak nějak volná, někdy se RC pilot zaštítil SVAZARMem, ale modelů bylo málo, a tahle doba je prostě pryč. To, že s dronem nebo jiným modelem nemůžeš létat kolem Ruzyně nebo kasáren, to je naprosto logické.
Já myslím, že si rozumíme, s dvacetinkou jsi v pohodě, pokud tedy neútočíš na holčičky na kolech nebo na jezevčíky
Znovu opakuji, že SMČR a konkrétně Tomáš Ciniburk udělali spoustu práce pro to, abychom mohli létat s minimálním omezením. Vezmi si třeba to, že by si ÚCL postavilo hlavu, a trvalo na 120m. Dneska kluci střílejí F-1A z 50m šňůry do 150-180m! A už by byl problém i s volňasem.
Vyplnění testu, na jehož základě je vydán průkaz SMČR, trvá asi 10min. Mojí partnerce 12
Ono je třeba dobré se podívat na to, jak je to s létáním třeba v USA (pomíjím Lost Hills) nebo Austrálii, a konec konců i některých evropských zemích. O o takovém Jordánsku ani nemluvím...
V práci mám kolegu dronaře, nečlena SMČR, ale pro létání mají poměrně přísná pravidla (zcela správně!) dělená podle kategorií, občas spolu o tom pokecáme. Teď je to tedy podobné i u nedronařů, rovněž zcela správně. Nedodržování pravidel povede jen k omezováním a zákazům i u těch, kteří pravidla dodržují.
Tady ani tak nejde o úředníky, kteří vymýšlejí nové předpisy. Ono kdyby ÚCL chtělo, tak nám vymezí v celé republice dvě plochy na létání do 120m, a nazdar, nikdo se s modeláři bavit nebude. Jde o to, že dnes si rádio a nějaký model či dron pořídí kde kdo, a dělá si co chce. A to je špatně. Sám víš, že dřív byla RC souprava docela luxus, musel jsi být evidován na inspektorátu spojů, nebo jak se to jmenovalo, pravidla létání byla tak nějak volná, někdy se RC pilot zaštítil SVAZARMem, ale modelů bylo málo, a tahle doba je prostě pryč. To, že s dronem nebo jiným modelem nemůžeš létat kolem Ruzyně nebo kasáren, to je naprosto logické.
Já myslím, že si rozumíme, s dvacetinkou jsi v pohodě, pokud tedy neútočíš na holčičky na kolech nebo na jezevčíky
0
No a měli bychom se vrátit k původnímu tématu. Pro diskuzi o tom, jak létat či nelétat, názory věčných brblalů a nespokojenců, ale hlavně lidí, kteří pro současný stav něco udělali, doporučuji:
https://www.rcmania.cz/viewtopic.php?t=90750&start=60
https://www.rcmania.cz/viewtopic.php?t=94657

https://www.rcmania.cz/viewtopic.php?t=90750&start=60
https://www.rcmania.cz/viewtopic.php?t=94657
0
-
Lubomir Koutny
Naprosto souhlasím, že je třeba se držet původního téma, jak zvýšiit upadající zájem mládeže o letecká modelářství- V iomto případě považuji za zcestné diskuze o tom, zda je někdo organizovaný, či ne včetně příloh agitujících pro organizasi a společné prosazování zájmových skupin.
Takže spíše by mne zajímalo, jak to dělají na Severní Moravě, kde kolem Jirky Tampla je skupina šikovních mladíků. Naopak v Brně je situace naprosto zoufaká, to nejen ve školách, ale i v domech mládeže, nerad bych zde žaloval na vedení technické sekce v Lužánkách, ale zde jde o zcela katastrofální průběh likvidačních změm. V pátek jsme měli abiturientský večírek jako absolventi PŠE -průmyslové školy elektrotechnické, vybavené perfektními dílnami a laboratoři. Tuto budovu pak politici změnili na zdravotní školu a pak před pěti roky tvrdili, že tam budou soustředěny veškerá technicky zaměřené kroužky domů mládeže a proto typy kroužků byly všude zrušeny, samozřejmně, že dosutd tam nic není.
To je bohužel v Brně tradice, kvalitní materiál na stavbu svých modelú jsem dostal jen díky kontaktům s kamarádem z Vídně a tak mohl postavit modely, které mne dostaly do reprezentace ČSSR, Jako reprezentant jsem měl dostat 1 Kg gumy pireli, Ale ten dal krajský modelářský inspektor Halaxa Mološi GAbrielovy a já se o tom dozvěděl až o 2 roky později, Dobré vztahy na Medlánkám mám díky tomu, že jsem byl žáčkem motorovího létání, ale i tam byly někdy podívné machinace. Pořádek v modelařině v Brně byl až tomu velel Nebr%nák Navrátil.
Takže spíše by mne zajímalo, jak to dělají na Severní Moravě, kde kolem Jirky Tampla je skupina šikovních mladíků. Naopak v Brně je situace naprosto zoufaká, to nejen ve školách, ale i v domech mládeže, nerad bych zde žaloval na vedení technické sekce v Lužánkách, ale zde jde o zcela katastrofální průběh likvidačních změm. V pátek jsme měli abiturientský večírek jako absolventi PŠE -průmyslové školy elektrotechnické, vybavené perfektními dílnami a laboratoři. Tuto budovu pak politici změnili na zdravotní školu a pak před pěti roky tvrdili, že tam budou soustředěny veškerá technicky zaměřené kroužky domů mládeže a proto typy kroužků byly všude zrušeny, samozřejmně, že dosutd tam nic není.
To je bohužel v Brně tradice, kvalitní materiál na stavbu svých modelú jsem dostal jen díky kontaktům s kamarádem z Vídně a tak mohl postavit modely, které mne dostaly do reprezentace ČSSR, Jako reprezentant jsem měl dostat 1 Kg gumy pireli, Ale ten dal krajský modelářský inspektor Halaxa Mološi GAbrielovy a já se o tom dozvěděl až o 2 roky později, Dobré vztahy na Medlánkám mám díky tomu, že jsem byl žáčkem motorovího létání, ale i tam byly někdy podívné machinace. Pořádek v modelařině v Brně byl až tomu velel Nebr%nák Navrátil.
0
-
Lubomir Koutny
Musím se omluvit za časté překlepy a hlavně Jirkovi Tamfalovi za zkomolení jeho jména. Mám problém s klávesnicí mého PC, ta je černá a slabá bílá písmena brzy mizí, reklamace jsou k ničemu, opět dostanu stejnou mrchu a za půl roku jsou písmena pryč. Původní bílá s černými písmeny od Pentia byly bezchybná, ale měla jiný konektor.
0
Už dvacet let používám toto, Luboši

- Přílohy
-
- důchodcovská klávesnice.jpg (61.27 KiB) Zobrazeno 2426 x
0
-
Lubomir Koutny