Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Halové makety Pelhřimov 2015, Pelhřimov 5.12.2015

Bodování statiky

Bodování statiky

Poslední minimaketářská soutěž minulého roku se uskutečnila v sobotu 5. 12. 2015 v Pelhřimově. Jde o tradiční soutěž volných maket poháněných gumou, CO2 a elektro pohonem. Tradičně se soutěžilo v těchto kategoriích – volné makety na gumu – F4D, volné makety poháněné CO2/elektro – F4E, oříšky a pistacia. Kategorie RC-min se pro nedostatek soutěžících létala pouze exhibičně. Druhým rokem se létala kategorie „větrůňků“. V těchto kategoriích se potkalo celkem 14 aktivně létajících minimaketářů. Soutěž byla komorním setkáním známých tváří v předvánočním čase. Organizace se tradičně ujal Martin Huk v kooperaci s Vláďou Vaňkem a s velkou výpomocí z řad modelářů v roli bodovačů. Dušan Garba tradičně šéfoval soutěži F1N – tj. halových házedel.

Minimoa Jirky Doležela

Minimoa Jirky Doležela

Soutěž odstartoval Dušan s házedly. Jeho report spolu s výsledky jsou v závěru této reportáže. Největší legrace si minimaketáři užili v kategorii větrůňků, dokonce se zde objevilo několik nových tváří. Lety byly moderovány, létalo se na 3 starty, počítal se nejdelší dosažený čas. Většina soutěžících startovala své modely vlekáním na niti s vypuštěním těsně pod stropem. Vítězný model – Pionýr Vlastíka Šimka - téměř pokořil hranici dvaceti sekund, přeji mu, aby se mu to příští rok povedlo, a nejen jemu. Tipuji, že Vláďa Alfery něco provede se svým Superblaníkem a bude Vlastíka chtít pokořit, letos skončil druhý. Galánka Jirky Alferyho má jasné rezervy, pokud se Jirka odhodlá jít se svou Galánkou k topení a nadýchne negativ, určitě to bude příště na bednu. Teď, když tuto reportáž píši, vím, že se zapojím napřesrok v soutěži i já. Soutěž větrůňků je totiž dost adrenalinová záležitost a přál bych Vám vidět nasazení soutěžících. Např. Vláďa Vaněk se svým monstrem, které v realitě snad nikdy nespatřilo světlo světa, dokonce utíkal! Michal Šimek šplhal na bedny s krásně čistě postaveným kluzákem „Míra 3“, ale na bednu s medailemi to nestačilo. Škoda, že nedorazil Mirek Stodůlka, protože tohle je přesně předloha, která by ho zaujala (nejen jménem). Jura Doležel zůstal věrný Německým předlohám a zvolil elegantní kluzák Minimoa. Mirek Kuba nepřekvapil a svým nenápadným stylem a gruntovní modelařinou, kterou nezapře, vylétal třetí místo s Galánkou. Zkrátka, větrůňky se pomalu, ale jistě staly opravdovým tahákem na soutěži malých maket v Pelhřimově.

Historické oříšky Tondy Alferyho

Historické oříšky Tondy Alferyho

Soutěž pistacií a oříšků se létala ve dvou časových oknech, před a po kategoriích přesných maket. Nový model přivezl Jiří Doležel - Latecoere 28.3. Jura je technologický inovátor a u tohoto modelu zkusil vylisovat plováky z tenké plastové folie – vyšlo to. Pokoušel se zbrusu nový model zalétávat, ale zatím se nepodařilo. Nedařilo se mu ani s polystyrenovou P-39. Honza Drážek ve svých konstrukcích plně využívá polystyren a přivezl též zbrusu nového Pilatuse Portera, se kterým zapsal soutěžní let. Nováček kategorie – Jirka Tamfal - přivezl naši nejúspěšnější druhoválečnou stíhačku Avii B-534, ale platný let nezapsal. Nejdelší let soutěže – krásných 83s - naopak předvedl Dušan Garba s letitým Farmanem. Mimo soutěž „větral“ Tonda Alfery některé své starší historické ořechy, podařilo se mi ulovit na kameru let jeho polystyrenového Z-50M, záznam je k vidění na Youtube. Robert Pajas přivezl krásnou plovákovou Savoiu, ale nelétal s ní. V pistaciích přivezl nový model Jirks Doležel - Fike E, a nejsem si jistý, zda Dušanův Fike E je již starší, nebo taky nový. Každopádně Jurův Fike E porazil ten Dušanův, jak ve statice tak i v letových bodech. Na vítězného Kingfishera Tonfy Alferyho to ale nestačilo.

V kategoriích F4D a F4E chyběl Tonda Alfery, který se jich účastnil pouze jako bodovač. Boj o přední místa v kategorii F4D se uskutečnil mezi veterány Interscale 2015 (Michal Křepelka, Robert Pajas a Martin Huk), mezi něž se vklínil nováček kategorie Dušan Garba s maketou TA-GO na gumu. Model je krásně čistě postavený a Dušan, přestože přišel s nezalétaným modelem, dokázal vylétat třetí místo. Nejlepší let ale předvedl model až po soutěži. Dušan postavil Japonský sebevražedný letoun v rámci letní kampaně SFA-models.com, kde tato předloha představovala hromadnou stavbu. Dušan projevil velkou dávku odvahy (jako správný kamikaze), když tento nezalétaný model do haly vůbec vzal. Nové byly i modely Roberta Pajase – Fokker VIIa a Fokker Universal. Modely představují hybridní technologii kombinace balzového trupu a polystyrenových nosných ploch. Výsledkem je velmi lehká konstrukce s dostatečnou plochou, takže modely létají velmi pomalu a jsou pastvou pro oko. Díky slabé statice to asi nebudou nikdy adepti na medailové umístění, ale technologie konstrukce představuje možnou cestu pro ty, kdo si chtějí rychle postavit model, který bude velmi dobře létat. Michal Křepelka a Martin Huk soutěžili se staršími modely Bristol M1C a Fokker B.II. Oba modely létají výborně, stabilně, bez větších problémů. V kategorii F4E se utkaly Michalovy modely na CO2 s Martinovým elektrikou poháněným Moranem L. Aby se vůbec v této kategorii mohlo soutěžně létat, bylo třeba nastartovat model Radka Gregovského Rapida Čiháka a létat s ním proxy.

Výsledky všech kategorií jsou ve výsledkové tabulce na konci této reportáže. Atmosféru soutěže můžete vidět na fotkách ve fotogalerii.

Závěrem chci poděkovat všem soutěžícím, bodovačům i divákům za společně strávené chvíle ve velmi přátelské atmosféře. Další dík patří sponzorům – Michalu Křepelkovi, Tondovi Alferymu, Honzovi Drážkovi, SFA-models.com, ale hlavně rodině zesnulého Štefana Gašparína. Ta dala do cen literaturu a modely, jež si Štefan oblíbil a mezi něž patřily např. kousky od Františka Bárty a Jiřího Králíka. Štefanova rodina si přála, aby se modely dostaly mezi lidi kteří to ocení a udělají jim radost. Štefan byl velkým podporovatelem a sponzorem našich Pelhřimovských setkání. Chci tímto poděkovat i jemu.

[Martin Huk]

Výsledková listina halových minimaket všech kategorí ve formátu PDF

Video z prvního soutěžního kola F4D

Video z druhého soutěžního kola F4D

Video z třetího soutěžního kola F4D

Některá další videa lze nalézt ve vlákně věnovanému této soutěži v diskuzním fóru.

F1N – očima pořadatele

Soutěž házedel se letos stala nejobsazenější kategorií, ač v maketářské soutěži je jen jako "vata" během bodování dalších kategorií. Nejvíce to asi potěšilo hlavního pořadatele v osobě Martina Huka, kterému se tak vyhladily vrásky na čele - hala se tak bez problémů zaplatila ze startovného.

Už během tréninku, během něhož bylo v malé tělocvičně pořádně husto, bylo patrné kdo bude patřit k hlavním favoritům. Vlastík Šimek, třetí z loňského Mistrovství ČR v této kategorii, dokazoval, že se zase posunul o krok dále a hravě překonával loňskou metu 30 sec. Stejně tak Vláďa Alfery nenechával nikoho na pochybách, že loňské třetí místo nebylo náhodou a že získané zkušenosti dokáže řádně využít. Jediný, kdo naopak nedostál své pověsti, jsem byl já. Na poslední chvíli postavený model neměl potřebnou výkonnost a tak kredit zachraňoval ten loňský. Bohužel poněkud krátká noc (díky dokončovacím pracem na Ta-Gu) se na mně trochu podepsala a tak jsem neměl dost trpělivosti doladit model na loňské výkony.

Michal Křepelka letos přivezl nový model, ale měl trochu problém doladit optimální hod. Buď to správně nedohodil, nebo se nevešel do haly. Novým účastníkem byl Jirka Tamfal z Opavy, který se dle svých slov přijel jen podívat, ale celkem spolehlivě létal kolem 22-23 sec. Mirek Kuba ladil do poslední možné chvíle, skoro jsme mysleli že soutěž nestihne ani odlétat. Nakonec ale absolvoval všech 9 letů. Jirka Doležel potřebuje trénovat aby dokázal alespoň absolvovat tři solidní lety. Jeho model má potenciál, jak po soutěži dokazoval v rukou Vládi Alferyho.

[Dušan Garba]

Výsledková listina halových halových házedel kategorie F1N ve formátu PDF

Fotogalerie (foto Michal Šimek a Martin Huk)