Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Berounská runway 2008, 25.10.2008

Hlavní organizátor i se strojem

Hlavní organizátor i se strojem

Dne 25. 10. 2008 stoupalo nad halu Lokomotivy Beroun slunce šikovně tak, aby prozářilo modelářský prostor od parket až k překladům stropu. Tvar a velikost haly vyhovovaly i náročným. Po úvodním přípitku Tullamorkou se rozebzučely "elektrárny" a po krátkém ostychu i natočily svazky. Létalo se se známými modely i s novinkami. Času bylo od 10:00 do 16:00 habaděj, takže poslední půlhodinku ani mnozí nevyužili. Já s Radkem a Viktorem jsme dovezli nové ořechy pro Peanut Antique ligu, Nieuporta N.11, Fokkera D. VIII a Lippische Storcha. Nováček Tonda Mejtský i T. Hrubý s synem dovezli létavé kabiňáky, Michal Křepelka několik kousků, Petr Konopásek zalétal vše a mohl jít velmi spokojen domů, Zdeněk Cinert přivezl snad vše, co má. Adam Jeník, Pavel Stráník a oba Paskevičovi se věnovali především RC-čkám.

Z celkové atmosféry i z dodatečných pochval na Fóru je znát, že se akce povedla. Já jsem sice nezalétal Nieuporta, ale ostatní létali o stošest; podařilo se rozlétat i neposlušné modely, jiní (jako Adam či Felda) pouštěli staré matadory s jistotou, nejzkušenější modeláři (Radek a Felda) byli ku pomoci.

Níže si můžete přečíst vyjádření pořadatele, prohlédnout fotky a na externím linku též galerii vynikajících fotek Tomáše Hrubého, která se týká převážně modelů. Já jsem se tudíž pokusil tentokráte spíše o zachycení atmosféry... Další fotografie jsou k vidění na rajčeti v galerii s tajemným názvem Snímek. No a ještě v mailboxu přistála jedna fotogalerie, je opět na rajčeti a autorem snímků je tentokráte Dan Hubač.

text a foto: Robert Pajas

Poznámka pořadatele Radka Gregovského:

Také bych rád ještě jednou poděkoval všem účastníkům Berounské RUNWAYE za vytvoření příjemné atmosfery, která se nesla celou akcí a za přátelské a klidné ovzduší. Už čtvrt roku usilovně s Robertem pracujeme na novém formátu pořádání halových setkání a soutěžení. Uvědomili jsme si, že kdetam je doba, kdy se létalo v patnáctimetrových halách za flašku rumu a za čárku v domě mládeže. Do kongresové vstupní haly se asi nikdy nedostaneme (natož s modelem), výstavni haly jsou řádově ve statisicovém pronájmu, zimní stadion připadá v úvahu max. tak jednou v roce a do školni telocvičny asi nikdo létat nepůjde. Jediné, co připadá v úvahu pro pravidelné létání, třeba i dvakrát do měsíce, jsou střední haly, hodina vychází v relaci od 500Kč - to v současné době odpovídá našim možnostem. Tím chci také upozornit na jeden důležitý aspekt: slýchám argument, že modelář nepřijede, protože má model seřízený na maximální výkon. Ptám se výkon modelu nebo na výkon zalétnutý v konkrétní hale - jako závodník držící výkon tratě? Vždyt umění je model seřídit úměrně k možnostem haly. Pokud špičkový modelář zalétne na zimáku 100s, tak vetšina ostatních je ráda, dosáhne-li minuty, v nižší hale se úměrně sníží maximalní dosažitelný čas na minutu a ostatní jsou rádi i za 45s. Měl bych stavět model jen proto, abych čekal, až se najde odvážlivec, který pronajme zimní stadion, a jednou v roce modely vytáhnul z krabice a zas je po akci zakonzervoval do skříně? Proto jsme se rozhodli hledat přístupnější možnosti. Není nic cennějšího, než vidět mistra v akci. Nám se to v sobotu povedlo. Pavel původně nemohl najít modely, tak jsem se těšil, že se alespoň bude moct všem věnovat :-), nakonec oříšky dovezl a jsem za to rád - nejen že předvedl úžasné lety, ale i neúnavně odpovídal na každou otázku a pomáhal se zalétáváním, ukázal jak je důležité zapisovat si nejrůznější záznamy o hale, svazku, otáčkách, dosažených časů atd. (Dříve jsem to také dělal a vrátím se k tomu zas už proto, že budeme od příštího roku létat v různych halách Antique ligu, soutěže oříšků a setkání.) V Teplicích se vše rozjede. Je tak dost času vše promyslet do nejmenších podrobností.

Jako pořadatel-modelář chci poprosit o vzájemnou toleranci - pořádající jedná o termínu konání, což ne vždy je časově nenáročná práce, a hlavně: musí halu předem zaplatit. Pak se musi dát na modleni, aby na ploše nestál sám. Když jsem poznal před rokem tři hochy z Prahy netušil jsem, že po sobotní akci mohu napsat, že jsem jich z Prahy a okoli napočítal uz skoro patnáct! Škoda, že se čtyři z nás nakonec nemohli účastnit. Plně chápu že rodina má před modelařinou přednost. Tady jako pořadatel spatřuji největší selhání. Zatímco mě se povedlo vypakovat rodinu na návstěvu k rodičům, ostatním jsem nenabídl možnosti, které město Beroun muže nabídnout - věhlasné dopolední trhy na naměstí (každou sobotu), návstěvu aquparku, bruslení, medvědárium s dětským hřištěm, návštěvu obchodních center... Ubytovaní není také problém, hotely a ubytovny v různých cenových relacích. Takže pokud se vše podaří mohu potvrdit informaci, že akcí se chystá opravdu hodně a teším se na další pohodová setkání jako byla první BEROUNSKA RUNWAY.

Fotogalerie