Jak jsem avizoval při letošní jarní akci, pro podzimní termín provedu nějaké změny. Nejprve připomenu, že úplně na začátku jsem jasně řekl, že vše bude probíhat v naší vlastní režii – finanční i personální. Pokud se financí týče, tam prozatím problém není a doposud jsme se vždy na halu složili. S personálním obsazením je to horší. Smířil jsem se s tím, že si moc nezalétám a budu se starat o to, že si zalétají ostatní. Ovšem pokud není ani ochota obodovat Oříšky a Pistácia, je namístě položit si otázku, zda jejich soutěže mají smysl. Je to spíše komedie či tragédie – záleží na úhlu pohledu. Celá akce je koncipována především jako setkání s dostatkem času na zalétávání nových modelů, ladění těch starších a výměnu zkušeností. Z tohoto hlediska vlastně nejsou soutěže Oříšků a Pistácií nutné – pro mne to bude jednodušší. Vaše volba – bez statiky nebude ani letová část.
Navrhuji létat jen F1N Wrona, nikoliv samostatnou F1N – vzhledem k tomu, že pro většinu účastníků jsou házedla doplňkovou kategorií. Druhou možností je létat F1N jako jednu soutěž a z ní F1N Wrony „vytáhnout“. Ale za podmínky jeden soutěžící = jeden model.
Prozatím bych zachoval Větrůňky i No Cal. Obě kategorie jsou na hranici mezi maketami a výkonnostními kategoriemi. No Cal mi trochu nabourávají program délkou letů, ale pokud mi někdo pomůže s měřením, problém to není. Jen bude potřeba rozšířit letové okno – pokud se tedy budou soutěžně létat i Oříšky a Pistácia.
Při prvních setkáních se vyhlašovala i soutěž RC maket, ale nikdy se neuskutečnila. Chtěl bych se pokusit tuto myšlenku oživit, ale trochu jinak. Už jen proto, že možnosti pro RC ovládání jsou jinde, než před pár lety. Inspiraci vidím v kategorii RC Flying only. Model by musel být alespoň polomaketa s prostorovým trupem (pokud jen měla předloha) bez rozměrového nebo hmotnostního omezení. Křídla by ale mohla mít jednostranný potah. Tím by modely mohly vycházet s rozumnou hmotností i rychlostí letu. Hodnocení jen letové části s rozsahem 0-10 za položku (bez koeficientů). Povinné obraty – start, osmička, sestupná spirála, přistání + realizmus letu. K tomu dva volitené obraty. Pokud máte nějaké nápady – dejte vědět. Nějak začneme a uvidíme. Bude to jediná soutěž, kde budou ceny (ne poháry). Létat se bude muset asi v pátek večer – aby se mohlo létat proti oknům a tím využít šířku haly. Takže je jasné, že to bude sranda soutěž…
Uvítám Vaše názory - ať zde nebo na alfery@cbox.cz
Hluk podzim 26.9.-27.9.2025
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
- Reakce: 57
Re: Hluk podzim 26.9.-27.9.2025
Tondo, předem díky za organizování Hluku. Je to skvělá akce.
Vyjádřím se ke kategoriím, které se mne potenciálně týkají:
- Moř a Mpist: přišlo by mi hezké, kdyby se tyto kategorie v Hluku dostaly zase na soutěžní úroveň se vším všudy. Nabízím se jako bodovač. V zájmu osvěžení "dat" bych se přimlouval za jakýsi předsoutěžní briefing pro bodovače, abychom sladili "noty". Pokud bych bodoval, minimálně já jsem z bodování vypadl a briefing potřebuju.
- RC Flying only - nemám připomínek. Pokud by se ukázalo, že o halové RC minimakety by byl významný zájem, tak třeba zařadit do budoucna i bodování statiky?
- moc bych stál o to, abys taky létal se svými modely na gumu (ořechy a pistacia). Bez pomoci s organizací se to asi neobejde, tak jen vymyslet jak?
Vyjádřím se ke kategoriím, které se mne potenciálně týkají:
- Moř a Mpist: přišlo by mi hezké, kdyby se tyto kategorie v Hluku dostaly zase na soutěžní úroveň se vším všudy. Nabízím se jako bodovač. V zájmu osvěžení "dat" bych se přimlouval za jakýsi předsoutěžní briefing pro bodovače, abychom sladili "noty". Pokud bych bodoval, minimálně já jsem z bodování vypadl a briefing potřebuju.
- RC Flying only - nemám připomínek. Pokud by se ukázalo, že o halové RC minimakety by byl významný zájem, tak třeba zařadit do budoucna i bodování statiky?
- moc bych stál o to, abys taky létal se svými modely na gumu (ořechy a pistacia). Bez pomoci s organizací se to asi neobejde, tak jen vymyslet jak?
0
-
- Reakce: 13
Zdravím , připojuji se s díky za skvělé akce a jsem pro aby se létali oříšky a pisácia jako soutěž . Rád se připojím a budu druhý bodovač . RC nelítám to se asi nepřidám , ale jinak jsem pro každou špatnost
(v dobrém) . Co bych zkusil nadhodit , je mi líto že se opomíjí kategorie F4D a E , mě se vždy v Pelhřimově líbila a lítal jsem ji rád .

0
-
- Reakce: 15
Osobně si myslím, že by šlo aplikovat systém měření, jaký jsem viděl (jako běžný) loni na Mistrovství ČR volných modelů. Soutěžící si měřili časy navzájem, nikdo s tím neměl problém.
Takže navrhuju dát na jeden stůl někde ve středu (tedy pod galerkou) startovní listinu se stopkami a tužkou a bude měřít ten, kdo bude nejblíž a bude mít zrovna volnou chvilku.
Tím by se uvolnily ruce Tondovi a mohl by také soutěžit.
Věřím, že mezi námi deseti aktivními minimaketáři, žádné rozbroje nebudou.
Pokud by se létaly i Jirkou navržené F4D a F4E, to by asi museli bodovat ti, kteří tyto kategorie nelétají. Samozřejmě by je asi musel někdo před tím trochu zasvětit do systému hodnocení.
Takže navrhuju dát na jeden stůl někde ve středu (tedy pod galerkou) startovní listinu se stopkami a tužkou a bude měřít ten, kdo bude nejblíž a bude mít zrovna volnou chvilku.
Tím by se uvolnily ruce Tondovi a mohl by také soutěžit.
Věřím, že mezi námi deseti aktivními minimaketáři, žádné rozbroje nebudou.
Pokud by se létaly i Jirkou navržené F4D a F4E, to by asi museli bodovat ti, kteří tyto kategorie nelétají. Samozřejmě by je asi musel někdo před tím trochu zasvětit do systému hodnocení.
0