Zdravím, nemá někdo podklady, trojpohled a kamufláž s označením pro plovákový trojplošník z první ww1 Sablatnig SF 4. Na netu a v L+K jsem našel jen nákresy a výkres pro dvoplošník. Mám
plán na dvacetinku trojplošníku a fotky z netu. Díky Jirka
Sablatnig SF 4
Moderátoři: Jiří Doležel, Pavel Stráník
-
- Reakce: 12
Re: Sablatnig SF 4
Ahoj.
Něco jsem k tomu psal v jiném vlákně, cca před rokem a půl.
viewtopic.php?f=5&t=1086
Je to tedy k dvouplochu, ale třeba se bude hodit aspoň nahlédnout
Přesněji to co hledáš je Sablatnig SF-4Dr. Jen "SF-4" je právě ten dvouploch.
Na trojplocha jsou jen dvě fotky a žádný dostupný výkres, jen rekonstrukce z těch dvou fotek a z popisu z dvouplocha.
Z hlavy na 100% teď nevím, trup by měl být víceméně shodný, myslím že se liší SOP. Zda i VOP těžko říct - z fotek na úrovni bokorysu nelze bezpečně potvrdit..
Zda křídlo vychází z dvouplocha nevím, může být užší (tak jako třeba Triplane má jiné křídlo než příbuzné typy).
Pokud jde o soutěžní ambice, tedy doložení pro bodování, pouštíš se na tenký led
Asi by šlo vyjít z výkresu modelu - bodovači (však víš) by mohli zohlednit víceméně oficiální vydání výkresu modelu.
Podle něj by tedy mohl stavět kdokoliv kromě autora.
V Občasníku je bez zbarvení, ve stavebnici... teď nevím, asi s popisem, v Aeromodelleru s naznačením kamuflážních polí.
Něco jsem k tomu psal v jiném vlákně, cca před rokem a půl.
viewtopic.php?f=5&t=1086
Je to tedy k dvouplochu, ale třeba se bude hodit aspoň nahlédnout
Přesněji to co hledáš je Sablatnig SF-4Dr. Jen "SF-4" je právě ten dvouploch.
Na trojplocha jsou jen dvě fotky a žádný dostupný výkres, jen rekonstrukce z těch dvou fotek a z popisu z dvouplocha.
Z hlavy na 100% teď nevím, trup by měl být víceméně shodný, myslím že se liší SOP. Zda i VOP těžko říct - z fotek na úrovni bokorysu nelze bezpečně potvrdit..
Zda křídlo vychází z dvouplocha nevím, může být užší (tak jako třeba Triplane má jiné křídlo než příbuzné typy).
Pokud jde o soutěžní ambice, tedy doložení pro bodování, pouštíš se na tenký led
Asi by šlo vyjít z výkresu modelu - bodovači (však víš) by mohli zohlednit víceméně oficiální vydání výkresu modelu.
Podle něj by tedy mohl stavět kdokoliv kromě autora.
V Občasníku je bez zbarvení, ve stavebnici... teď nevím, asi s popisem, v Aeromodelleru s naznačením kamuflážních polí.
0
-
- Reakce: 31
Re: Sablatnig SF 4
Petře máš pravdu.Základem pro výkres mé dvacettiky Sablatnig SF-4 dr byly ony dvě fotky a pap 3 pohled a fotky dvouplošné verze SF-4 z krásné Krumbachovy knihy o hydroplánech z WWI (ta by mohla být u Břinka v Technickém muzeu). Na Poličku před Trnavskou První světovou byla parta minimaketářů nadšena tímto plovákovým tříplošníkem ke kterému však nebyl 3 pohled. Velký exper a fantastický bodovač Ing. Mirko Šmahel mi navrhl, abych se na základě výkresu SF-4 a fotek SF-4 dr pokusil nakreslit výkres dvacetinky a že za rok jej zkonroluje a případně opraví, dal jsem si mimořádně záležet, oproti originálu dal křídlům je minimální lomení do V a spoléhal se na to, že plováky budou model stabilizovat, po roce jsem výkres dvacetinky donesl na Poličko, Šmahel mne pochválil a spolu se Svitákem hledali chyby, jedinoiu vážnější byl tvar SOP, Šmahel pak červeným fixem přímo do výkresu zakreslil potřebnou úpravu. Podle tohoto jsem stavěl svoji mimořádně úspěšnou dvacetinku o kterou byl mimořádný zájem i v zahraničí, byl publikován v Aeromdelleru, vyríběn firmou Ikara a prodáván v USA. Američan Charles Hill pak na počítači vyrobil 3 pohled, kde však omylem zakreslil i ono malé lomení křídel do V, takže jeho hodnota je menší než publikovaný výkres dvacetinky.
Dvacetinka vyhrávala závody ale také nádherně startovala z vody, někdy i hezky na vodu přistávala, občas po přistání ji na vodě převrátil vítr a pak anilinové barvy voda rozpouštěla, pěkné zůstaly jen na dobře prolakovaných plovácích.
Dvacetinka vyhrávala závody ale také nádherně startovala z vody, někdy i hezky na vodu přistávala, občas po přistání ji na vodě převrátil vítr a pak anilinové barvy voda rozpouštěla, pěkné zůstaly jen na dobře prolakovaných plovácích.
0
-
- Reakce: 31