Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Openscale 2016, Brno-Medlánky 28. a 29.5.2016

Hned na začátku chci předeslat, že reportáž vznikla s odstupem dvou let poté, co obvyklý reportér z objektivních důvodů na napsání reportáže rezignoval. Bude to tedy spíše jen rekapitulace faktů bez nějakých zvláštních postřehů.

Pro tento rok hlavní pořadatel v osobě Pavla Vysočana rozhodl, že po předchozích diskuzích vyčlení jako speciální kategorii minimakety letadel, spadajících do období 1.světové války. Sponzorem této kategorie byla firma Alfamodel Tondy Alferyho spolu s Jirkou Doleželem. Kromě nich byl dalším sponzorem ÚMČ Brno - Medlánky. Rozšířil se tak počet modelů cca o jednu třetinu. Hlavně stavebně aktívní jedinci tak mohli uplatnit širší škálu svých modelů. Mezi účastníky se objevili i pamětníci začátků této kategorie Dušan Sedlár z Trnavy a Ján Kuchta z Pezinoku.

Adam Jakeš a Jiří Doležel při hodnocení modelu Pfalz D.IIIa Antonína Alferyho

Adam Jakeš a Jiří Doležel při hodnocení modelu Pfalz D.IIIa Antonína Alferyho

Bodování se ujali Ivan Horníček s Dušanem Garbou a Jirka Doležel s Adamem Jakešem, jako supervizor pak Pavel Stráník. Každá dvojice hodnotila všechny modely, ale jen polovinu tabulky statického hodnocení. I tak bodování cca. 25 modelů zabralo téměř čtyři hodiny. Během bodování Luboš Koutný zalétával a ladil modely svých svěřenců z modelářského kroužku na ploše letiště.

Shluk soutěžících kolem postu časoměřičů

Shluk soutěžících kolem postu časoměřičů

Protože předpověď slibovala v neděli zhoršení počasí, bylo upuštěno od rozdělení letových pokusů striktně na sobotu a neděli a bylo jen na soutěžích, kdy starty uskuteční. Soutěžní létání bylo zahájeno kolem třetí hodiny odpoledne. Jako vždy první do vzduchu vypustil svůj model Luboš Koutný, jehož Mr. Smoothie, létající v kategorii M-min, našel silný stoupavý proud. Model během krátké chvilky vystoupal do velké výšky, a tak o maximu nebylo pochyb. I druhý start se mu náramně povedl a tak jako jediný zaletěl obě maxima. Pěkné lety předváděli tradičně Tonda Alfery s Nieuportem 28 a Bristolem M1C, Petr Kolář se Sopwith Swallowem a Jirka Doležel s Morane Saulnier N i s Albatrosem D.XI. Všichni tři, mimo Tondova Bristolu M1C, létali s těmito modely v soutěži prvoválečných předloh. Letovými výkony, díky poslednímu letu v termice, se jim přiblížil i Dušan Garba se stařičkým Akromasterem. Dlouhé lety předváděl i Tomáš Heinl, jeho Atlas C4M Kudu je však stavěn dle plánku se zjednodušeným trupem, takže celkově doplatil na slabou statiku. Jirka Doležel opět přivezl něco zvláštního, tentokrát hydroplán s protiběžnými vrtulemi Kawanishi E15K Shiun. Jeho druhý model, Aichi M6A1-K Nanzan, zůstal tentokrát dlužen své pověsti létavého modelu. Výškové lety, i když ne příliš dlouhé, předváděl Radek Čechlovský s Ta-152 H.

Vítěz kategorie M-min Antonín Alfery s Bristolem M.1C

Vítěz kategorie M-min Antonín Alfery s Bristolem M.1C

Celkové výsledky nijak nepřekvapily. Soutěž dvacetinek vyhrál Tonda Alfery s Bristolem M1C, před Lubošem Koutným s Pearson-Williams "Mr. Smoothie", třetí byl tentokrát Dušan Garba se Spinks Akromasterem. Brambora zbyla na Petra Koláře s Mig-3. Soutěž 1.WW vyhrál opět Tonda Alfery, tentokrát s modelem Nieuport 28 před Petrem Kolářem se Sopwith Swallow a Jirkou Doleželem s Morane Saulnier N. Mezi žáky byl nejlepší Jiří Doležel mladší s ITOH Eaglet N.62 před Janem Pavlíkem s HL-2.

Součástí Openscale je tradičně i Schneiderův pohár - hromadné starty se závěrečným fly-off maket letadel, které se účastnily nebo byly připravovánby pro tuto soutěž. Soutěž se létala v sobotu v podvečer, kdy už vítr zcela zeslábl. Jako první soutěž opustil Jiří Doležel se Savoia Marcheti SM-65, po něm, díky špatnému startu, favorit Tonda Alfery s Curtiss R3C4. Finále tak bylo záležitostí Adama Jakeše s Deperdussin Hydro-monoplane a Luboše Koutného s Bernard H.V.220. Lubošův model vyletěl sice výrazně výše, ale po motorovém letu následovala sestupná spirála. Vítězství tak patřilo Adamu Jakešovi.

V kategorii historických BV-min se sešli jen tři soutěžící, takže nikdo nevyšel naprázdno. Vlastík Šimek s Caudronem i Jirka Doležel s Defiantem dosáhli tří maxim. Rozlétávání muselo mít dvě kola, protože v tom prvém oba opět zaletěli maximum. Nakonec byl úspěšnější Vlastík Šimek. Třetí místo obsadil Luboš Koutný s Mig-3.

Závěrečné vyhodnocení proběhlo stejně jako úvod a bodování v prostorách restaurace U Křivé vrtule. Nejlepší soutěžící byli odměněni diplomy, poháry a věcnými cenami. Velký dík patří hlavně hlavnímu pořadateli, jeho ochotným pomocníkům v roli časoměřičů a všem sponzorům.

[Dušan Garba]

Výsledková listina kategorie M-min 1:20

Výsledková listina soutěže dvacetinek z I. světové války

Fotogalerie (foto Ivo Čerešňák, Ján Kuchta)

01.JPG

Stojánka modelů

02.JPG

Modely A.Alferyho, z...

03.JPG

Stojánka modelů, poh...

04.JPG

Petr Kolář diskutuje...

05.JPG

Bodovači Jirka Dolež...

06.JPG

Stojánka modelů v po...

07.JPG

Mitsubishi A6M2 mode...

08.JPG

Roland D.IIa Tondy A...

09.JPG

Hlavní měřič Vlastík...

10.JPG

Bodovači nad modelem...

11.JPG

Z-37T Čmelák Toma He...

12.JPG

Zatímco bodovači pil...

15.JPG

Tak jaká všechna nad...

17.JPG

Bodovači Ivan Horníč...

20.JPG

Pfalz D.IIIa Antonín...

21.JPG

Kokusai Ta-Go Dušana...

22.JPG

Albatros D.XI Jiřího...

23.JPG

Sopwith Swallow Petr...

24.JPG

Roland D.IIa Tondy A...

25.JPG

Z-37T Čmelák Tomáše ...

26.JPG

Roland D.II Luboše K...

27.JPG

Detail Albatrosu D.X...

28.JPG

Morane Saulnier N Ji...

30.JPG

Na natočení svazku p...

31.JPG

Start hydroplánu z v...

35.JPG

Z ruky je to trochu ...

36.JPG

Kawanishi E15K Shiun...

37.JPG

Luboš Koutný se vždy...

38.JPG

Ještě zasunout vrtul...

39.JPG

A šup ze stolu (bez ...

40.JPG

Zde startuje Luboš K...

41.JPG

Dušan Garba startuje...

43.JPG

Tonda Alfery zalétáv...

44.JPG

A to úspěšně

46.JPG

Tonda Křižka zalétáv...

47.JPG

Mitsubishi A6M2 mode...

49.JPG

… a už letí

50.JPG

Pavel Stráník v roli...

51.JPG

Nicméně Tonda si umí...

54.JPG

Pfalz D.IIIa Antonín...

56.JPG

Dušan Garba startuje...

58.JPG

Jiří Doležel mladší ...

59.JPG

Petr Kolář startuje ...

61.JPG

Tomáš Heinl při příp...

62.JPG

… a při jeho startu...

64.JPG

Petr Mikulášek při p...

65.JPG

Jiří Doležel je sobě...

66.JPG

Albatros D.XI umí lé...

67.JPG

Dušan Sedlár asistuj...

69.JPG

Antonín Alfery start...

72.JPG

Lubomír Koutný při s...

74.JPG

Radek Čechlovský do ...

75.JPG

I Petr Kolář startuj...

77.JPG

MiG-3 v letu

78.JPG

Aichi Nanzan tentokr...

79.JPG

Tomáš Heinl připravu...

80.JPG

A vzápějí startuje k...

82.JPG

A ještě jednou Atlas...

81.JPG

Tonda Alfery startuj...