Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

2. ročník Minimaket v Týnci 2014 - Panenský Týnec 28.9.2014

Defilé účastníků letočních Minimaket v Týnci

Defilé účastníků letočních Minimaket v Týnci

V neděli 28.9.2014, okolo 9 hodiny ranní, se na letiště zahaleném mlhou začali sjíždět účastníci druhého ročníku soutěže. Soutěž organizoval pořadatel Ondra Krucký ve spolupráci s Martinem Hukem. Jak bývá na minimaketářských soutěžích zvykem, při organizaci pomáhá kdo může. Zpracování výsledků se tak ujali bratři Vláďa a Jirka Alferyovi, kteří též bodovali statiku RC-min a makety elektro/CO2. Dvacetinky letos bodovali ve dvojici Jura Doležel a Martin Huk. Na komorní soutěži se setkalo 8 soutěžících ve dvacetinkách a 6 soutěžích v kategorii elektro/CO2 představilo 6 modelů poháněných sifonem a 1 model poháněný elektro. V kategorii RC-min závodilo 5 soutěžících s 5 modely. Počasí se vydařilo – po počáteční mlze převzaly vládu sluneční paprsky a k modelářům byl vlídný i slabý větřík střídající se s bezvětřím. Podzimní idylu podbarvovalo výskání a pobíhání několika dětí od 3 do 10 let.

Jako první zahájil činnost na letišti Adam Jeník, jehož rodina byla zastoupena třemi generacemi mužů. Stejně početně měl Adam zastoupeny i modely. Díky volnému měřítku, které pořadatel povolil, létal v kategorii dvacetinek s SB2U Vindicator v měřítku 1/24. Mimo soutěž Adam létal s historiky – volňásky na spalovací motor. Statečně vrhal modely do mlžného oparu a jen kvílení spalovacího motoru dávalo vědět, že se v mlze pohybuje i létající aparát. Po zhasnutí motoru následovala delší chvíle napětí, zda zafunguje časovač a diváci hlídali, kde se model z mlhy vynoří. Vše nakonec vždy dobře dopadlo a bylo cosi mystického v obrazu vynořujícího se aeroplánu z tichého mlžného masivu. Kromě historiků měl Adam k vidění i vyladěný soutěžní speciál kategorie F1K.

Michal Křepelka zalétával nového Raidena v měřítku 1/24 v oranžové kamufláži a s dokonale vyvedeným pilotem. Model je postaven z „laser cut“ stavebnice od Dielse. Soutěž Michal odlétal se starší dvacetinkou Bede BD-4, s níž se mu povedlo jedno ze tří maxim naletěných v soutěži. Druhé maxo naletěl Itoh Jury Doležela. Ten létal i se samokřídlem XP-56, maxo mu uteklo o jen 0,7s. Lety XP-56 sklízely potlesk, stejně tak i lety dalšího samokřídla, Granger Archeopteryxe Vládi Alferyho, jemuž maxo uteklo o 1,7s. Jirka Alfery létal s krásnými modely Macchi 202 a Albatros D.V. Zejména italský stroj předváděl dlouhotrvající lety vysoko na obloze a Jirka se nejednou proběhl až do vzdáleného oraniště. Tonda Alfery létal s Nieuportem N.28, ale zradila jej odpadnuvší směrovka, takže nezapsal platný let. Na rozdíl od Morana-Saulnier A-1, se kterým zaletěl třetí výše avizované maxo a zaslouženě získal prvenství. Soutěžní premiéru měla Rebeka Huková s modelem Wittman Bonzo. Martin Huk létal poprvé soutěžně s polystyrenovým Embraer Tucano. Model svým letovým projevem připomíná spíše let P-30, než makety.

V kategorii CO2/elektro výborně zalétal Ondra Krucký s malým oříškem Kuňkadlo na motor CO2 G-14. Velmi podobné výškové lety předvedl Vláďa Alfery se stejně malým a koncepčně podobným modelem Morane MS A-1 také na CO2. Tonda Alfery létal velmi dobře s trojplošníkem WKF 80.08 a Michal Křepelka byl rád, že mu jeho výškový letoun Siemens E.I neuletěl, jako se tomu stalo letos v Rakovníku. Michalův druhý model Racek PB-6 odletěl svůj poslední let a stane se statickým exponátem. Jeho pohon bude kanibalizován pro jiný model, který Michal připravuje. Martinovu Siebelovi Si-202 se v Týnci moc nedařilo, podobně i modelu Thomas Morse S-5 Jirky Alferyho.

Kategorie RC-min má v Týnci všechny předpoklady, aby se stala masovější záležitostí. Letos pěkné počasí dovolilo starty z betonové dráhy. Lety bodoval Michal Křepelka s Jirkou Alferym. Vláďa Alfery mohl díky zpevněné startovací ploše létat s Corsairem upraveným ze stavebnice Alfa model – model dostal zatahovací maketový podvozek a vztlakové klapky. Ondra Krucký létal realisticky se Zlínem Z-137 Turbo, model je klasická balzová konstrukce, je poháněn dnes už archaickým stejnosměrným motorem MIG-280 s převodovkou a trojlistou vrtulí. Převodovka vydává za letu hezky „motorový“ zvuk. Honza Drážek statečně bojoval s poryvy větru s lehounkým dvojplošníkem DH-82, ale model je spíše vhodný do haly. Martin Huk létal s Corsairem ze stavebnice Alfa model. Se stabilním modelem dokonce, snad poprvé v životě, zaletěl celou soutěžní sestavu. Vítězem RC-min se stal Tonda Alfery s trojplošníkem Aviatik 30.24, kterému starty z runwaye vyloženě slušely.

Na soutěži bylo poměrně hodně hostů, zejména však dětí. V průběhu bodování děti odlétaly určitě přes 10 kol soutěže se staršími modely svých otců (Marabu, Skat, Aerosport, a další).

Nakonec je třeba ještě jednou poděkovat všem zúčastněným, pořadatelům a sponzorům. Firma Alfa model věnovala do soutěže stavebnici RC modelu Airacobra. Manželky hlavních pořadatelů napekly slaný štrúdl, ovocný koláč a domácí medovník a přispěly tak k jedinečné atmosféře minimaketářské soutěže v Týnci.

Poznámka na závěr: bohužel se mi podařilo získat jen pár fotek ze závěrečného předávání cen. Ale Honza Drážek natočil video, zachycující atmosféru soutěže. Video je k vidění zde

[Martin Huk]

Výsledková listina z letošních Minimaket v Týnci ve formátu PDF (59kB)