Nejbližší akce

26.04.2024

Hluk 2024 - jaro

25.05.2024

AIR RACES BRNO 2024

01.06.2024

Rakovnické minimakety 2024

Openscale 2010, Brno-Medlánky 29. a 30.5.2010

Takto vypadalo bodování dvacetinek (foto Felda)

Openscale 2010, bodování

18. ročník tradiční soutěže dvacetinek a oldtimerů OPENSCALE 2010 přinesl opět jednu novinku - netradiční dobu zahájení. A tak na rozdíl od let předchozích se minimaketáři začali na medláneckém letišti scházet až kolem poledne. Trochu šokem, alespoň pro mě, bylo prostředí v němž probíhalo bodování dvacetinek - tradiční prostory restaurace "U křivé vrtule" byly v rekonstrukci a tak modely byly rozloženy různě po lavicích které tam zůstaly, ve společnosti dalších zbytků všelijak rozházeného původního vybavení, stavebního materiálu a nářadí. Prostředí ne zrovna důstojné a už vůbec ne pohodlné pro bodovače a výpočtení techniku.

Deštivé počasí, které v Brně panovalo řadu předchozích týdnů, nakonec letošnímu Openscale přece jen ukázalo celkem příznivou tvář a v sobotu odpoledne bylo polojasno se slábnoucím proměnlivým větrem a do večera nic nebránilo plynulému průběhu dvou prvních kol. V neděli dopoledne bylo létání na kola vzhledem k předpovědi počasí zrušeno a tak se stihly odlétat všechny zbývající lety. Když pak začalo opravdu pršet, už to moc nevadilo. A tak letošní vlhko na jednu stranu přispělo k neobyčejně vysoké trávě na letištní ploše která ochránila řadu modelů před poškozením, na druhou stranu si však ti kterým modely zalétly nad okolní pole užili nepřijemného běhu bahnitým terénem.

Tráva byla letos opravdu vysoká a milosrdná (foto Steve)

Openscale 2010, létání

Jak se již stalo dobrou tradicí, statickému hodnocení se na této první letošní soutěži podrobily všechny předložené modely, aby byly pro celý rok zachovány jejich vzájemné relace. Kupodivu to vlastní bodování neprotáhlo nad předpokládanou dobu. Někteří modeláři přijeli později (otec a syn Alferyovi, Robert Pajas) a tak jejich modely byly zrychleně ohodnoceny až odpoledne na letištní ploše, jiní zase odjeli už v sobotu večer. Ale drtivá většina si užila obou dnů Openscale, včetně dvou zahraničních účastníků - jednoho soutěžícího, druhého na výzvědách. Suma sumárum se letošního Openscale zúčastnilo 20 soutěžících s 33ti dvacetinkami. Potěšitelné je že k vidění byla celá řada nových modelů, které celkem příjemně naznačily že dvacetinky nejsou tak úplně dožívající kategorií. Nové modely přivezli Antonín a Ladislav Alferyovi, Tomáš Heinl, Albert Stehlík, Pavel Stráník, Antonín Křižka, Jiří Heřmánek a Jan Sekera - snad jsem nikoho neopomněl. Na druhou stranu se na bodovacích lavicích opětovně objevily dvacetinky které by si zasloužily dožít sklonek svého dlouhého a úspěšného života někde v klidu modelářské Valhally. Více se o modelech rozepisovat nebudu, doplňující informace k jednotlivým dvacetinkám jsou uvedeny ve fotogalerii z letošního Openscale.

Příjemnou změnou, spíše volným navázáním na tradice banketů před mnoha a mnoha lety, byla sobotní večeře v MIKI baru. Kromě jídla, pití, společenského vyžití a prodebatování zážitků ze sobotního soutěžního dne bylo na programu promítání fotografií ze čtyřicetileté historie dvacetinek. Shlédnutí několika set fotografií si vyžádalo svůj čas, ale bylo to důstojné vzpomenutí dlouhé historie této kategorie kdy pamětníci zavzpomínali a všichni společně jsme si mohli uvědomit, jaké až neskutečné množství modelů v měřítku 1:20 bylo za tu dobu postaveno.

Vyhodnocení a předání cen (foto Klinkovský)

Openscale 2010, vyhodnocení

Nedělní letová část Openscale 2010 byla kolem desáté ukončena očekávaným deštěm. Vyhlášení výsledků se uskutečnilo v improvizovaném párty stanu na ploše Aeroklubu Medlánky, což mohlo tak trochu vzbudit vzpomínky na dávná vojenská cvičení. Tři nejlepší soutěžící v kategorii dvacetinek i oldtimerů dostali z rukou starostky MČ Brno - Medlánky poháry a diplomy, nějakou tu cenu pak obdržel skoro každý zúčastněný. Navíc byl vyhodnocen i tradiční Petříkův pohár pro žáky do 15ti let věku. Jak to konkrétně všechno dopadlo, kolik kdo dostal bodů a jak úspěšně létal najdete v přiložených výsledkových listinách.

[Felda]

Výsledková listina kategorie M-min 1:20 ve formátu PDF (89kB)

Výsledková listina Petříkova poháru kategorie M-min 1:20 ve formátu PDF (85kB)

Fotogalerie

Přičiněním Tima Hayward-Browna z daleké Austrálie vám mohu nabídnout i několik videí které během Openscale 2010 natočil: